Zenički Đački dom: Pandemija korona virusa negativno uticala na rad ove ustanove

Umjesto učeničkog smijeha i veselja u Đačkom domu u Zenici zatekli smo tišinu. Aktuelna pandemija korona virus loše je uticala i na rad ove ustanove.

Nakon prvog lockdown-a menadžment ove ustanove poduzeo je sve mjere po preporuci nadležnih institucija: od krečenja, dezinfekcije i deratizacije, kao i reorganizacije smještaja. U ovoj školskoj godini imali su na raspolaganju 45 soba a u njima je boravilo 86 učenika. „Nismo zabilježili nijedan slučaj korona virusa među djecom, a dva zaposlenika bila su u kontaktu sa pozitivnim osobama, tako da su sve poduzete mjere urodile plodom“, kazao je Ermin Zukić, direktor Đačkog doma u Zenici.

Zbog smanjenog broja djece smanjeni su i prihodi ove ustanove a troškovi su ostali skoro isti. Novi projekat koji uskoro planiraju realizovati uz podršku Ministarstva obrazovanja, a riječ je o postavljanju solarnih panela na krov ove ustanove, svakako će omogućiti ovoj ustanovi i veliku uštedu. „Osim što će nam na raspolaganju biti topla voda stalno znatno će nam biti niži i računi za električnu energiju što je nama jako bitno“, kazao je Zukić.

Ovo je jedini đački dom ovog tipa u Federaciji BiH. Ranije je bio ispunjen do posljednjeg mjesta a već godina evidentan je manji broj djece. Ono što nas čini sretnima, kažu u ovoj ustanovi, jeste što iz njega izlaze generacije izuzetno uspješnih učenika. „Nadamo se da će sve ovo ubrzo biti iza nas i da će ponovo ovdje biti živo i veselo kako je i do sada bilo, i da će ovaj dom ispuniti svoju osnovnu funkciju a to je socijalizacija koja podrazumijeva da u ovoj kući i pod ovim krovom živi stotinu djece, zajedno sa svojim profesorima i ostalim osobljem koje ovdje radi i boravi“, dodao je na kraju direktor Đačkog doma. (B.D.)