Eko forum organizovao webinar povodom Dana planete Zemlje

U svijetu se svake godine 22. aprila obilježava Dan planete zemlje, koji je službeno priznat od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih udruženja, usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.

Eko forum Zenica danas je u okviru projekta “Misli o prirodi!” organizovao webinar na kojem se govorilo o klimatskim promjenama, zelenoj energiji, te koliko je klima opasnija od trenutne pandemije. Na osnovu ovih pitanja, rađena i anketa među učesnicima webinara koja je pokazala da članovi misle da BiH nije u stanju da ispuni preuzete obaveze.

„Mi možemo ispuniti naše obaveze i pomoći da okoliš bude bolje zaštićen i da ublažimo djelovanje i posljedice klimatskih promjena, ali je tu neophodno jako puno rada, odricanja, manje pohlepe, a više znanja“, kazao nam je Samir Lemeš, predsjednik UO Eko foruma po okončanju webinara.

Jedno od pitanja o kojima se razgovaralo jeste i to da li BiH može ispuniti preuzetu obavezu da prestane koristiti ugalj do 2050. godine, obzirom da je EU za svoje potrebe izdvojila oko 100 milijardi eura, a Zapadni Balkan oko 30 milijardi eura.

„Klimatske promjene i prelazak na zelenu energiju mogu da predstavljaju problem, ali ako ste pametni to može da predstavlja i priliku, priliku za promjenu načina razmišljanja, strukture ekonomije i priliku za promjenu položaja BiH iz onoga koji prima pomoć u onoga ko će predstavljati primjer drugima kako to treba da se uradi“, dodao je prof. Lemeš, ističući da to sve zavisi od nas samih.

Ova aktivnost realizovana je uz podršku projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Kraljevina Švedska. (A.A.)