ZEDA: Počinje drugi ciklus edukacija iz 2D i 3D modeliranja

Zenička agencija ZEDA večeras počinje drugi ciklus edukacija iz 2D i 3D modeliranja, a u sklopu projekta Digital Design and Manufacturing – DDM kojeg realizuju od oktobra prošle godine, uz podršku USID-a. 

„Cilj projekta je, putem edukacija za korištenje specijalizovanih digitalnih programa, unaprijediti konkurentnost kompanija na tržištu rada, ali i stvarati mogućnosti za studente i nezaposlene osobe kako bi sticanjem novih kvalifikacija unaprijedili svoje znanje ilakše došli do zaposlenja“, pojašnjava Emir Čaplja, projekt menadžer u Agenciji ZEDA.

Drugi ciklus edukacija podrazumijeva prije svega obuku iz 2D tehničkog crtanja, obrađivanjem Autocadprograma, a potom će uslijediti i obuka iz 3D modeliranja, odnosno upoznavanje sa programom Fusion 360, dok će tokom edukacije učesnici steći osnovna znanja o 3D printanju, a biće organizovane i posjete kompanijama u Poslovnoj zoni, gdje će se upoznati i sa osnovnim principima rada na CNC mašinama.

„U ovom ciklusu, koji će trajati do juna, poštujući uputstva nadležnih organa i epidemiološke mjere, planirano je 20 polaznika, mada smo zaista imali veliko  interesovanje“, napominje Emir Čaplja, projekt menadžer u Agenciji ZEDA.(V.J.)