Na zgradi Sinagoge urađena nova fasada

Zgrada Zeničke Sinagoge nakon niza sanacija i revitalizacija od 2009. do 2020. godine, protekla tri mjeseca je ponovo uljepšana.

Februara i marta ove godine obavljeni su prvo radovi pripreme da bi potom bila nanesena svježa fasadna boja na licu objekta i dijelu okrenutom prema Titovoj ulici. Ukrasni elementi fasade osvježeni su kombinacijom više boja, ofarbane su rešetke na prozorima, obavljeni  manji radovi popravka potkrovlja.

 „Na prvi pogled ništa posebno, ali  u drugoj fazi radova, koji su počeli prije desetak dana, već je očit rezultat, pošto je osvježena kompletna fasada, postavši  dominantnom pri pogledu prolaznika“, kaže Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenica.

„Sve ovo ne bi bilo moguće sada uraditi da tokom predhodnih godina nisu obavljene značajne, temeljne sanacije kompletne zgrade Sinagoge,“ istakao je direktor Jašarević.

Kontinuirano se radilo na održavanju zgrade nekadašnje Sinagoge, od 2013. godine nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, prema kojem se primjenjuju mjere zaštite utvrđene Zakonom o provođenju odluke Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika.

„2009. godine obavljena je zamjena krova i rešme, a odmah sljedeće i zamjena podne izolacije i parketa. Restauratorski radovi fasade, odnosno, cjelovita obnova fasade urađena je 2011. godine, da bi već 2012. rigipsnim zidovima bio načinjen i uređen izložbeni  salon. Kontinuirano se nastavilo raditi te je 2013. godine rekonstruisan grijni sistem, a 2014. i elektroinstalacije, te je postavljena nova rasvjeta. Prošle godine popravljeni su oštećeni dijelovi fasade i djelimično obojeni, a novu boju dobila je i rešma, cokla i rešetke. Ovogodišnji radovi, počeli u fabruaru a planirano da završe početkom maja, još su jedan u nizu poduhvata održavanja zgrade Sinagoge u što boljem stanju“, rekao je za RTV Zenica direktor Jašarević.

Da je Muzej Grada Zenica uz podršku Grada Zenica, tokom minulih godina,   uložio napore da ovaj nacionalni spomenik BiH infrastrukturno zadrži svoju  autentičnost potvrđuje njegov današnji izgled, a 145 različitih programa, izložbi, koncerata i radionica potvrda su da je zenički Muzej svojim programima zgradu Sinagoge načinio prostorom  i ambijentom značajnih kulturnih dešavanja koja   su posjetili mnogobrojni zaljubljenici kulture. (Z.R.)