Grad Zenica ove godine u puteve ulaže dva miliona KM

Ilustracija

Grad Zenica u 2021. godini u realizaciju projekata putne infrastrukture planira uložiti 1.950.000 KM.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Zenica predstavljen je Plan ulaganja u putnu infrastrukturu za 2021. godinu.

Plan sadrži prenos sredstava iz 2020. godine u iznosu od 875.405,55 KM te prijedlog projekata ukupne investicione vrijednosti 1.074.550,00 KM.

Prenesene obaveze odnose se na projekte koji su započeti u 2020. godini, dijelom realizovani ili su u potpunosti završeni, ali su dijelom finansijski preneseni u Plan za 2021. godinu te projekte koji nisu započeti u 2020. godini.

Razlog što pojedini projekti nisu započeti su nepovoljne vremenske prilike i ponovljene procedure javne nabavke radova.

Prilikom izrade Plana vodilo se računa da se ispoštuju kriteriji poput asfaltiranja odnosno sanacije makadamskih puteva, odvijanja javnog linijskog prevoza, realizacije projekata koji se uklapaju u sufinansiranje, zatim veza sa saobraćajnicama višeg ranga, povezanost dvije i više mjesnih zajednica, kao i degradiranost ceste.

Plan podrazumijeva i realizaciju šest novih projekata i to: Sanacija i asfaltiranje puta za Pepelare, Rekonstrukcija Gornjozeničke ulice, Sanacija Đerzelezove ulice, Završetak izgradnje pješačke staze u Perinom Hanu i proširenje mosta na ulici Bistua Nuova, Sanacija Zmajevačke ceste i Razdvajanje oborinske i fekalne kanalizacije u ulici Lukovo polje.

Realizacijom Plana izvršit će se asfaltiranje gradskih, lokalnih i nekategorisanih saobraćajnica u ukupnoj dužini od cca. 12,5 km, zatim izgradnja pješačke staze u dužini od 400 metara, rješavanje problema oborinskih voda na određenim lokacijama te zaštita i proširenje saobraćajnica na kritičnim dionicama.

Mi smo jedan od rijetkih gradova u Bosni i Hercegovini koji se ne zadužuje da bi realizovao infrastrukturne projekte. To nećemo učiniti ni ove godine, iako je pandemija korona virusa uticala i na značajno smanjenje prihoda u Budžet Grada Zenica. I pored toga što imamo velike finansijske obaveze, uspjeli smo vratiti skoro 24 miliona konvertibilnih maraka duga. Zbog svih okolnosti, ove godine nećemo moći graditi kao prethodnih godina. Ipak, realizovat ćemo nekoliko izuzetno značajnih projekata putne infrastrukture. Svakako da bih na prvo mjesto stavio put za Pepelare. Mjesna zajednica Pepelari je jedina mjesna zajednica Grada Zenica koja u 21. vijeku nema asfalt i nije asfaltnim putem spojena s Gradom. To će se ove godine konačno promijeniti i Pepelare ćemo povezati s Gradom. Želim da te porodice koje žive gore budu ravnopravne s ostalim građanima Zenice“, istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.