Potpisani ugovori sa odabranim korisnicima po Javnom pozivu za dodjelu plastenika

U Gradskoj upravi upriličeno je potpisivanje ugovora sa odabranim korisnicima po javnom pozivu za dodjelu 20 plastenika od 100 metara kvadratnih sa dodatnom opremom putem sufinansiranja.

Ugovor sa Gradom Zenica potpisao je i Vahdet Gačić iz Pepelara. Plastenik sa dodatnom opremom, za njega, njegovu suprugu i troje djece, kako kaže, velika je stvar i nešto što će im olakšati život.

„Ovim putem sam aplicirao na plasteničku proizvodnju, do sada je nisam imao, ovo je prvi put. Imao sam namjeru nešto manje praviti za sebe, a ovo je sada ozbiljna stvar. Ja i supruga smo na birou, imamo troje djece. Ovo je na neki način velika stvar za nas i uveliko će nam olakšati život. Mi u Pepelarima imamo probleme, recimo kada je u pitanju vanjska sjetva, tako da je ovo recimo tako svojevrsna zaštita“, kaže Vahdet Gračić.

Projekat pod nazivom „Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima“ na području Grada Zenica realizuje se nekoliko godina.

„Grad Zenica je od 2017. zaključno sa ovom godinom dao preko 3,5 miliona KM poticaja za poljoprivrednu proizvodnju i građani su zadovoljni. Lani smo podijelili 40 plastenika, 20 na proljeće, 20 na jesen, što je koštalo oko 110 000 KM. Isto tako, uveli smo i poticaj na plasteničku proizvodnju. Ove godine planiramo podijeliti ukupno 40 plastenika“, rekao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Projekat „Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima“ realizuju Grad Zenica i humanitarna organizacija „Muslim aid“ Sarajevo. (R.Š.)