KUD Mošćanica organizovao akciju proljetnog čišćenja

Sudeći po količini otpada i slabom odzivu odraslih mještana Mošćanice ekološka svijest nam je na veoma slabom nivou. Naime, tradicionalnoj akciji proljetnog čišćenja prirode duž puta na dionici Tišina – Mošćanica niko od mještana se nije odazvao, a prikupljeno je i odvezeno u saradnji sa Regionalnom deponijom Mošćanica više od 10 tona raznog otpada.

Riječ je o tradicionalnoj proljetnoj akciji KUD-a Moščćanica koju su redovno organizirali unazad 10 godina, osim prošle godine kada je pandemija tek počela. Ove godine su akciju organizirali u saradnji s mjesnom zajednicom, a prošlogodišnja pauze je vjerovatno razlog da se prikupilo skoro trustruko više otpada nego ranijih godina.

Međutim, niko se od mještana nije odazvao. Tu su djeca i mladi članovi ekološke, dramske i folklorne sekcije KUD-a Mošćanica. I starija i najmlađa grupa njih 50-ak. Samo prošle godine nismo organizirali akciju proljetnog čišćenja, a redovno je radimo u proljetnim mjesecima od 2011. godine. Ove godine biće više od 10 tona otpada, a ranijih godina je bilo uglavnom tri do četiri tone“, riječi su  Haruna Porče, potpredsjednika KUD Moščanica.

Prema riječima predsjednice KUD-a Amine Karić sav pribor i materijal, kao i vozila za odvoz obezbjedila im je Regionalna deponije Mošćanica, njihov dugogodišnji partner u ovim akcijama.

Uvijek čistimo zelene površine uz put na potezu od Tišine do Mošćanice u dužini od osam kilometara. Ove godine su samo dvije djevojčice, članice KUD-a Mošćanica iz Tišine očistile dio od njihovog sela do prve raskrsnice“, ističe Karić.

Jedna od njih je Ehlimana Čančar koja je primjer da je uključivanje mladih u ovakve akcije možda jedini preostao način da se podigne ekološka svijest cjelokupnog društva.

Članica sam sve tri sekcije Kulturno-umjetničkog društva i rado sam se s kolegicom odazvala akciji. U ogromnim količinama otpada pored puta su uglavnom flaše, limenke, papiri, kese. Ekološka svijet je jako loša, užasna, na žalost!“, kaže Ehlimana.

Od mještana Mošćanice jedino je u akciji proljetnog čišćenja učestvovao predsjednik MZ Edin Porča. Prema njegovim riječima članovi oko 400 domaćinstava ovog naselja imaju pravo na besplatan odvoz smeća jednom sedmično. Međutim, upravo su jučer zajedničkom akcijom uklonili divlju deponiju iz sela na kojoj je bilo više od 20 tona otpada. Vlastitim sredstvima i angažmanom i zahvaljujući tehničkoj podršci Regionalne deponije Moščanica taj otpad je sada gdje mu je i mjesto. (tekst i foto: Alma Huskić)