Zenicainfo.ba u posjeti azilu u Stranjanima nakon što je upravljanje preuzeo “Happy Dogs”

Sklonište za napuštenje životinje u Stranjanima dobilo je prije sedam dana novog upravitelja firmu Happy Dogs d.o.o. koja je prošla na tenderu Gradske uprave Zenica s najboljom ponudom.

Na godišnjem nivou iz gradskog budžeta biće izdvajano oko 110 hiljada maraka bez PDV-a, a šestero radnika i veterinar veterinarske stanice Zevet prevazilaze prve nedostatke i poteškoće ustroja rada azila u Barama. Uz 60-ak odraslih pasa, ovih dana su dobili najmlađe stanare – kučiće koje im mještanih okolnih sela ostavljaju na ulazu, pa apeliraju na predan rad veterinrske inspekcije.

„Vijesti su daleko od idealnih, borimo se sa nedostacima. Važno je da imamo dobru, složnu ekipu, svi smo veliki ljubitelji životinja, volimo pse, volimo posao koji obavljamo tako da nam uvjeti u koje smo došli ne predstavljaju toliko veliku prepreku“, kaže Amir Duvnjak, vlasnik Happy Dogs-a d.o.o.

„Radićemo samo po Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja kao i pratećim pravilnicima. Kada je u pitanju prihvat napuštenih životinja ići ćemo prvo u najugroženija područja, raditi na najhumaniji način i prema kategorizaciji pasa“, ističe Duvnjak. Na naše pitanje o okolnostima i razlozima eutanaziranja pasa napominje da su ugovor potpisali sa Zevet-om.

„Sve ono što veterinar odredi, stavi svoj potpis mi ćemo poštovati, ali nećemo dozvoljavati nikakve neregularne i nezakonske radnje“.

Transparentan rad, saradnja sa građanima, mogućnost da se izvode pojedini psi od strane posjetitelja, mogućnost dresure nekoliko životinja za potrebe određenih organizacija koje se bave spašavanjem su uz kvalitetnu brigu o, za sada 60-ak pasa u Skloništu im je, kažu, glavni cilj.

„Sva udruženja su više nego dobro došla za svaki vid saradnje i ne samo udruženja koja se bave zaštitom životinja, već svi drugi, pojedinci, organizacije, institucije“, dodaje vlasnik firme – novog upravitelja Skloništa za zapuštene životinje koja je zamijenila na tom mjestu preduzeće Alba d.o.o. Zenica.

Na godišnjem nivou Happy Dogs – upravitelj skloništa koji je ugovor potpisao na godinu dana dobijaće iz gradskog budžeta 109.000 KM, bez PDV-a. Šeficu Odsjeka za komunalne poslove i ekologiju pri resornoj gradskoj službi, Jakutu Imširović, pitamo nije li to mali iznos za rad Skloništa.

„Ponuđači su se natjecali, svako od njih je imao svoju kalkulaciju, a ono što je nama najbitnije da će se redovno kontrolisati od strane Službe, što možda nije bilo u prethodnom periodu slučaj i briga i ishrana pasa – nama je najbitnije da su psi dobro. Što se tiče prihoda svakog od upraviteljaimaju odlične primjere iz prakse, kao što je u Zagrebu, da kroz neke svoje aktivnosti, kampanje i slično nalaze i svoj dio profita“. 

Prema riječima Elme Pelo, veterinarske tehničarke i zaposlenice Happy Dogs-a svi psi koje su zatekli trebaju socijalizaciju. Oni su sada, sedmi dan otkako su preuzeli upravljanje već mirni, naviknuli su se na nju dok ih hrani, znaju da neće da ih povrijedi…

Glavna misija Skloništa kao što je ovo u Barama jeste što prije naći udomitelja i osloboditi prostor i kapacitet za druge napuštene pse. Za pravih sedam dana otkako je novi upravitelj pristiglo je desetak najmlađih stanara – kučića koje ostavljaju na ulazu vjerovatno mještanih okolnih sela. Takvi vlasnici u najvećem broju na poštuju propise koji će smanjiti populaciju napuštenih pasa.

„Apelujemo na veterinarsku inspekciju da izađu na teren i bukvalno idu od domaćinstva do domaćinstva i kažnjavaju vlasnike koji u dvorištu imaju psa koji nije čipovan, sterilisan, vakcinisan. Ko nije u mogućnosti da sve to uradi za svog psa, onda neka mu se životinja oduzme, pred nama, uz obezbjeđivanje dovoljno prostora u Skloništu dok se psima ne nađe udomitelj“, itiče Pelo.

Prvi problem da su svi psi imali proljev je već riješen, sada rade na tome da organiziraju davanje obroka na, za životnje, najbolji način, izgradnji povjerenja, isprekidani čestim posjetama sugrađana i sugrađanki koje rado donose hranu, te žele provjeriti u kakvom su stanju stanari Skloništa za životinje u Stranjanima. (A.Huskić)