Zajednička sesija zeničke grupe za ekološki dijalog „Za čist i prosperitetan grad Zenicu i ZDK“

U Velikoj sali Grada Zenice danas je održana svečanost povodom dogovora o Sporazumu o osnivanju zeničke grupe za ekološki dijalog „Za čist i prosperitetan grad Zenicu i Zeničko-dobojski kanton.

Eko Forum Zenica, Grad Zenica, ArcelorMittal Zenica, Institut „Kemal Kapetanović“ Univerziteta u Zenici, Komisija za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, infrastrukturu i zaštitu okolice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Federalni hidrometeorološki zavod i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, činigrupu od sedam stakeholdera koji su prvi zajednički sastanak održali u martu 2019. godine.

„To je evolucija, djelovanje Eko foruma, gdje smo mi krenuli sa sastancima, protestima, sa krivičnim prijavama, sudskim procesima, koji nisu dali zadovoljavajuće rezultate i onda smo se odlučili uz podršku PeaceNexus-a i njihovih facilitatora da uspostavimo dijalog između svih stakeholdera“, kazao nam je Samir Lemeš, predsjednik UO „Eko foruma“ Zenica.

Samir Lemeš, predsjednik UO „Eko foruma“ Zenica

Strategijom i Akcionim planom za zelene gradove, Grad Zenica se opredijelio da djeluje gdje god je moguće u smislu poboljšanja Zelenog fonda, te sufinansiranja raznih projekata koji smanjuju izvore iz domaćinstava.

„Ono što je prioritet u oblasti kvalitete zraka jeste zamjena izvora sistema daljinskog grijanja, saniranje i širenje mreže i polaganje gasovoda u smislu pružanja alternative građanima“, istakla je Jakuta Imširović, šef Odsjeka za ekologiju i komunalne poslove Grada Zenice.

Jakuta Imširović, šef Odsjeka za ekologiju i komunalne poslove Grada Zenice

Udruženje medijatora BiH i angažovani facilitatori trebali su na jednom mjestu okupiti aktere i zainteresovane snage koje kroz razgovor i diskusiju mogu doći do određenih rješenja.

„Ono što smo uspjeli za ove dvije godine jeste da dobijemo jednotijelo koje zajednički diše i koje razgovorom, diskusijom i dijalogom rješava postojeće probleme, konkretno vezano za zrak u Zenici, i zajedničkim snagama i ljudskim resursima iz svojih organizacija, preuzimaju određene odgovornosti da bi se došlo do zajedničkih ciljeva i rješenja i zadovoljenja potreba Zenice i šire“, naglasila je Smiljka Gavrić, facilitator Udruženje medijatora u BiH.

Smiljka Gavrić, facilitator Udruženje medijatora u BiH

Kako ističu u protekle tri godine ovaj projekt je doprinio da se smanji broj dana sa prekomijernim zagađenim zrakom, te objavljivanje kantonalnog i federalnog registra svih zagađivača sa podacima. (A. A.)