Web platforma za anonimnu prijavu slučajeva korpucije

U okviru projekta „Poslovanje bez korupcije“ Udruženje poslodavaca Federacije BiH pustilo je u rad web platformu www.poslovanjebezkorupcije.ba.

“Cilj nam je animirati cjelokupnu poslovnu zajednicu na prostoru Federacije BiH na aktivniju borbu protiv sveprisutne korupcije, kako bi ojačali integritet privatnog sektora i obezbijedili sigurnost poslovanja”, rekao je za Zenicainfo.ba Husein Al-Baldawi, koordinator ovog projekta, napominjući da egzatni podaci pokazuju da se poslodavci vrlo često susreću sa korupcijom u svom svakodnevnom poslovanju, a da je pri tom stepen korupcije i dalje izuzetno nizak uslijed neprijavljivanja zbog straha od osvete.

Putem novokreirane platforme Udruženja poslodavaca Federacije BiH, poslodavcima se omogućava anonimna prijava slučajeva korupcije, kao i besplatna pravna pomoć, a vezana za borbu protiv korupcije. Web platforma Poslovanje bez korupcije sadržavaće i bazu prijava korupcije, te bazu o rezultatima ovih prijava, a poslodavci će imati i uvid u važeće propise, koji se odnose na ovu oblast, prijedloge izmjena zakonske regulative koje predlaže Udruženje poslodavaca Federacije BiH, kao i pregled sudske prakse, koja se tiče korupcije na Ustavnom i Vrhovnom sudu u BiH. (V.J.)