BZK “Preporod” i Muzej grada Zenica potpisali sporazum o saradnji

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Zenica, ovih je dana potpisala sporazum o saradnji sa Muzejom grada Zenice.

Time je samo potvrđen kontinuitet saradnje između ovog nacionalnog kulturnog društva i javne ustanove kakva je Muzej grada. Zenički „Preporod“ i Muzej grada već duži niz godina ostvaraju kontakte i imaju saradnju na planu projekata iz oblasti kulture, podsjeća Ajdin Huseinspahić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Zenica.

Uz riječi zahvalnosti direktoru gradskog muzeja Adnadinu Jašareviću, koji je prepoznao važnost ovakve saradnje vladinog i nevladinog sektora, on kaže kako ovaj sporazum konkretizuje mnogo toga. “Na primjer stavljanje bibliotečke građe kojom raspolaže „Preporod“ Muzeju grada i obrnuto. S druge strane tu je ustupanje prostora. Trenutno smo u situaciji da nam imponuje da svoje tribine organizujemo u prostoru Muzeja. U doglednoj budućnosti se nadamo da će Muzej iskoristiti našu infrastrukturu koju ćemo, nadamo se uz pomoć Grada, što skorije da renoviramo“, ističe Huseinspahić. Po njegovim riječima ovaj sporazum uključuje i jedan, po njemu, mnogo važniji aspekt a to je interpersonalni i međukadrovski nivo saradnje.

Ajdin Huseinspahić, predsjednik BZK “Preporod”

„Međusobna iskustva i znanja, naš „know how“ ćemo da razmjenjujemo i da vidimo načine kako ono što Muzej čini mi možemo potpomoći našim kadrovskim doprinosom jednako kao što ćemo biti zadovoljni da mi, od strane Muzeja, dobijemo kadrovsku podršku za naše buduće projekte“, kaže predsjednik BZK „Preporod“ Zenica, Ajdin Huseinspahić. On smatra kako sve ustanove, udruženja i nevladine organizacije koje afirmišu kulturno naslijeđe i stvaralaštvo trebaju sačiniti zajednički okvir rada kako bi jedinstveno nastupili prema organima vlasti. Politika se, kaže on, ponekad otuđi od kulture, a ja je smatram temeljem jednog funkcionalnog društva. Prvi praktičan rezultat saradnje Muzeja i Preporoda je i snimanje serijala emisija „Bošnjački dijalozi“ koje je u toku. (Danko T.)