Udruženja poljoprivrednika FBiH: Neophodne mjere zaštite domaće proizvodnje

Nophodne su mjera zaštite domaće proizvodnje, ponovo ističu iz Udruženja poljoprivrednika iz cijele Bosne i Hercegovine. Traže da se u dnevni red naredne sjednice Vijeća ministara uvrsti tačka koja se odnosi na njihovo  uvođenje. Kažu da neće odustati od zahtjeva, makar bili prinuđeni da blokiraju kompletnu državu.

“Poznato je da je prošle sedmice kolegij VM odbio da se raspravlja o temi mjera zaštite domaće proizvodnje”, kaže za RTV Zenica, Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, dodajući da se to događa već posljednjih godinu dana.

„Zaštiti domaću proizvodnju i proizvođače, te građane, potrošače koji svakodnevno primjećuju pad kvaliteta i rast cijena prehrambenih proizvoda, neophodno je, razloga za neuvođenje mjera nema”, ističe Bićo.

„Nažalost, čini nam se da političke stranke sve više rastežu ovu tešku situaciju ciljano, jedni kao ‘rade svoj posao’, a drugi kao opstruišu, jedni podržavaju, a drugi osporavaju, jedni su uz nas, a drugi protiv nas, i tako unedogled za i protiv. Bez ulaženja u motive pojedinih ministara koji očito nastavljaju da štite uvoznički lobby, želimo još jednom podsjetiti VM i javnost na naš osnovni zahtjev, a to je uvođenje prelevmana i carina na uvoz svih poljoprivrednih proizvoda koje ugrožavaju domaću proizvodnju gdje postoje tržišni viškovi. Poljoprivrednici iz cijele Bosne i Hercegovine nikad nisu bili jedinstveniji”, navedeno je, između ostalog, u saopćenju Udruženja poljoprivrednika FBiH.

„Pogubno će biti ukoliko se ne zaštiti domaća proizvodnja kaže“, Bićo.

„Prošle godine ostalo je hiljade tona neprodatog krompira koji se bacio. Niko više neće ulagati i gotov proizvod bacati. Na kraju će se dogoditi da nećemo imati vlastite proizvodnje i u konačnici ćemo biti potpuno ovisni o uvozu“, upozorio je, u izjavi za RTV Zenica, Bićo.

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH ističu da neće odustati od zahtjeva uvođenja konkretnih mjera zaštite domaće proizvodnje. Odluke o eventualnim daljnjim koracima donijet će nakon ovosedmične sjednice VM. (Z. Ramić)