Održan drugi “Zenica Meet Up”

Prije tri dana, na upriličenom drugom „Zenica Meet Up“ – u, još jednom je potvrđena uspješna saradnja i-platforme i Grada Zenica, koji su zajedničkim snagama organizirali ovo virtuelno druženje sa  predstavnicima dijaspore porijeklom iz Zenice.

Samom sastanku prisustvovale su osobe pretežno mlađe životne dobi koje su, zahvaljujući svom znanju, radnom iskustvu i životnim okolnostima, trenutno nastanjene u brojnim svjetskim metropolama.

Osim već poznatih lica koja smo imali priliku upoznati prošlog mjeseca, tokom prvog susreta ove vrste, drugi „Zenica Meet Up“ svojim prisustvom uveličali su i novi učesnici, kao i predstavnici Grada Bijeljina, uvažena gospođa Milica Stolica i gospodin Nermin Zejnilović. Spomenuti dvojac ugostit će nas 31.marta na prvom „Bijeljina Meet Up“ – u, kojeg realiziramo u saradnji sa čelnicima Grada.

Brojni prijedlozi

Poenta ovakvih ili sličnih susreta čiji je idejni tvorac i-platforma jeste osluškivanje potreba i želja naših građana, koji, iako trenutno ne žive u svojim rodnim gradovima, i dalje žele boljitak za svoju zajednicu.

U vezi s tim, zahvaljujući pogodnoj infrastrukturi, sportskoj areni, stadionima, kao i brojnim hotelima, učesnici su saglasni da bi Zenica trebala nastaviti ulagati u sport i sportske događaje, organizirati brojne sportske manifestacije, dodatna novčana sredstva ulagati u male sportove poput futsala ili stolnog tenisa, a ragbiju, i zeničkom ragbi klubu, kao jednom od najperspektivnijih, vratiti stari sjaj.

No, osim o sportu, govorilo se i o potencijalima izletišta Smetovi na kojem je, prije nekoliko dana, postavljen kamen temeljac za izgradnju eko kuće čija vrijednost iznosi blizu 900.000 KM, a koja će biti „dom“ svih izviđača i bh. građana. Smetovi bi se, prema mišljenju naših sagovornika, mogli okititi epitetom respektabilnog ski centra ukoliko bi investitori prepoznali tu ideju. Ipak, jedan od najvećih problema s kojima se ovo izletište suočava jeste nedostatak vodovodne i kanalizacione mreže što uveliko usporava sve dalje aktivnosti.

Digitalizacija i usmjerenje Zenice prema konceptu Smart City također je jedna od brojnih ideja koje smo imali priliku čuti od perspektivnih Zeničana. Ipak, aktivnosti koje mladi, iako ne borave u svom gradu, već uveliko sprovode su brojne edukacije i rad sa djecom, humanitarne akcije, organizacije izleta u druge gradove i slično, a koje će se svakako nastaviti i u budućnosti.

i-platforma redovno nesebično podržava ovakve i slične aktivnosti.

Novi Zenica Meet Up organiziramo i narednog mjeseca, u saradnji sa Gradom.

www.i-platform.ch