Ne nazire se kraj pandemije u većini evropskih zemalja

U većem dijelu Evrope ne nazire se kraj pandemije koronavirusa. To je slučaj u skoro svim velikim državama, a izuzetak je Velika Britanija. To je jedna od rijetkih država u kojim se poboljšava epidemiološko stanje, što je posljedica većeg broja vakcinisanih.

Ako je suditi prema podacima vlasti, vakcinacija protiv koronavirusa ima vrlo vidljive pozitivne posljedice u Velikoj Britaniji. U posljednja tri mjeseca smanjio se broj zaraženih, hospitaliziranih i preminulih osoba.

U ovoj državi prvu dozu vakcine već je dobilo skoro 29 miliona ljudi, a više od dva miliona je dobilo dvije doze.

Ranije je premijer Boris Johnson objavio plan postepenog ublažavanja mjera protiv pandemije.

Njemačka

Njemačka kancelarka Angela Merkel je odustala od produžavanja zatvaranja ili lockdowna do sredine aprila.

Prvobitno je odlučila da se to desi strahujući od dodatnog pogoršanja epidemiološke situacije tokom Uskrsa. Odustavši od ove odluke izvinila se javnosti i poručila da je pogriješila.

Zbog prvobitne odluke kritikovala ju je stručna i šira javnost.

Da se u Njemačkoj, baš kao i u većini zemalja Starog kontinenta vakciniše vrlo mali broj građana, pokazuje veliki broj zaraženih, hospitaliziranih i preminulih. Mediji izvještavaju da je u ovoj državi najveći broj zaraženih od januara ove godine.

U Njemačkoj je prvu dozu vakcine dobilo više od 6,7 miliona stanovnika, a dvije doze skoro tri miliona.

Francuska

Francuska je među državama koje ne odustaju od restriktivnih mjera. Novim valom pandemije su posebno pogođeni pojedini dijelove zemlje, a to se odnosi na 16 područja u kojima živi 21 milion ljudi. To je slučaj i u Parizu i njegovoj okolini.

Među posljednjim epidemiološkim mjerama je zabrana okupljanja više od šest osoba na vanjskom prostoru. Ova mjera je donesena jučer.

Početkom ovog mjeseca je utvrđen prvi francuski, odnosno bretonski soj.

U Francuskoj je prvu dozu vakcine primilo tek nešto više od 6,6 miliona ljudi, a dvije doze 2,5 miliona.

Italija

Epidemiološka situacija nije zadovoljavajuća ni u Italiji. Naprotiv. Zbog toga se vlast odlučila na potpuno zatvaranje od 3. do 5. aprila zbog Uskrsa.

U pola države su već na snazi restriktivne mjere, a to je slučaj i u Rimu.

Da je epidemiološka situacija teška potvrđuje i podatak da je registrovan najveći broj preminulih od januara ove godine.

U Italiji je jednu ili dvije doze vakcine primilo više od 8,5 miliona stanovnika.

Španija

Novi pandemijski val nije zaobišao ni Španiju. Baš kao i u prethodno spomenutim državama, opet je primjetno povećanje broja zaraženih od januara ove godine.

Uprkos tome, do sada nije najavljeno da će epidemiološke mjere biti restriktivnije uoči, tokom i nakon Uskrsa. Prepušteno je pokrajinama da odlučuju o tome.

U Španiji je jednu ili dvije doze vakcine primilo više od šest miliona stanovnika.

klix.ba