Zenički studenti mapiraju deset lokacija nekropola sa stećcima na području grada Zenice

Stećci su među najvažnijim elementima naše kulture, ti kameni nadgrobni spomenici nas čine jedinstvenim u svijetu. Za obuku o istraživačkim metodama iz oblasti arheologije i registracije nekropola sa stećcima, koju je omogućila fondacija „Mak Dizdar“ u Stocu, prijavili su se, uz podršku svojih profesora, studenti zeničke Kulturologije, a krajnji cilj će biti istraživanje, otkrivanje i registriranje nekropola stećaka na području Zenice.

Obuka je realizirana prošlog vikenda u Stocu kao dio projekta „Povećanje vidljivosti stećaka u BiH“, koju realizira fondacija „Mak Dizdar“ iz Sarajeva uz podršku Programa BHRI i implementaciju Međunarodne organizacije za migracije u BiH – IOM, te finansijsku podršku USAID-a. Šestero apsolvenata Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Zenici se, kažu zahvaljujući podršci svojih profesora prijavilo za obuku.

„Obuku su držli profesionalci i dokazani stručnjaci iz oblasti stećaka. Radi se o Goričinu Dizdaru, koji je doktorirao iz te oblasti, zatim profesorici Editi Vučić sa Sveučilišta u Mostaru, kao i Dragi Majdandžiću, koji je vrhunski stručnjak u oblasti 3D modelinga stećaka“, kaže nam Elmin Fehrić, apsolvent kulturologije FF UNZE.

Njihov zadatak je da u narednih pet mjeseci mapiraju deset lokacija nekropola sa stećcima na području grada Zenice, da istraže motive i opišu stanje.

Na naše pitanje ima li Zenica stećaka i znaju li se lokacije odgovara: „Mi znamo da postoje lokacije jer konsultiramo literaturu, odnosno leksikon koji je davno napisao Šefik Bešlagić i u tom smislu poredimo izvore iz literature i stvarno stanje kako bismo došli do potpunijih podataka i javnosti zapravo prezentirali nove podatke. U Zenici je dosta, sasvim dovoljno lokaliteta za istraživanje za ovaj naš projekt, još nismo napravili konkretan plan, ali razmišljamno da sa istraživanjem započenemo u Stranjanima“.

Stećci – kameni nadgrobni spomenici iz Srednjeg vijeka su među najvažnijim elementima naše kulture i ono po čemu se izdvajamo od ostatka svijeta.

„Stećci su važan, neću se usuditi reći najvažniji, ali sigurno jesu jedan od najvažnijih elemenata naše kulturne baštine i zato je jako važno voditi brigu o tim spomenicima“, dodaje Fehrić.

Dakle inicijativom i organizacijom civilnog društva i voljom šestero mladih apsolvenata Filozofskog fakulteta u Zenici uz njihova teorijska znanja stečena na Odsjeku za kulturalne studije i novostečene praktične vještine Zenica bi krajem godine trebalo da ima mapirane lokacije nekropola sa stećcima. Bit će to konkretan primjer doprinosa očuvanju cjelokupne i bogate kulturne baštine BiH. (A. H.)