U COVID-odjelu KBZE konstantna popunjenost svih kapaciteta: Manjak anesteziologa i infektologa

FOTO: Zenicainfo.ba

“U zadnjih sedam do 10 dana u našem COVID-odjelu imamo konstantnu popunjenost svih kapaciteta, što predstavlja veliki problem, jer se radi o vrlo teškim pacijentima, a najveći broj njih ima potrebu za invazivnom respiratornom podrškom, što je trend koji se nastavlja, a vjerovatno će biti aktuelan i narednih dana”, ističe u telefonskoj izjavi primarijus doktor Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice u Zenici.

Rasim Skomorac

“Osim toga ove kapacitete ne možemo više proširivati, jer nemamo dovoljno anesteziologa, koji bi mogli pratiti veći broj pacijenata, smještenih na bolničkom COVID-odjelu i to su naši maksimalni kapaciteti shodno raspoloživom broju ljudi, koje imamo za tu namjenu”, pojašnjava direktor Kantonalne bolnice u Zenici.

“Od početka pandemije u ovoj zdravstvenoj ustanovi imamo potrebu za većim brojem anesteziologa i infektologa, koji nedostaju, ali ih nema ni na tržištu rada, postoji i značajno opterećenje internista u našoj Bolnici, dok ostalog medicinskog osoblja imamo dovoljno i prema potrebama ga i dodatno angažujemo”, kaže primarijus doktor Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice u Zenici.

“U odnosu na stanje prije 15-tak dana imamo značajno veći broj pacijenata smještenih u bolničkom COVID odjelu, kojih je sada između 100 i 110 i to je zaista dramatično pogoršanje situacije, tim prije što su svi ovi pacijenti sa teškom kliničkom slikom i gotovo svima treba kiseonička podrška, što je dodatni problem u tretmanu ovih pacijenata”, naglašava primarijus doktor Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice u Zenici. (V. J.)