11.2 C
Zenica
Četvrtak, 2 Decembra, 2021
Naslovnica Aktuelno Moguće poskupljenje brašna, hoće li i pekari dizati cijene?

Moguće poskupljenje brašna, hoće li i pekari dizati cijene?

Za očekivati je da u narednom periodu dođe do skoka cijena pšenice, a samim tim se očekuju više cijene brašna, ističu mlinari, ali i poljoprivrednici iz BiH.  

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, kaže da je u prethodnom periodu zabilježen skok cijene pšenice te da se i u narednom očekuje isti trend.

“Ukoliko to poskupljenje ne bude drastično, pekari ne bi trebalo da podižu cijene svojih proizvoda”, kazao je Pelemiš.

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme došlo je i do poskupljenja goriva i to je sigurno utjecalo na samu proizvodnju.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, kazao je da je cijena brašna u zadnje vrijeme porasla od dva do četiri feninga po kilogramu.

“Ukoliko dođe do rasta cijena pšenice, sigurno je da će i brašna da poskupi, mada se s ovim sadašnjim cijenama pšenice ne može očekivati da dođe do poskupljenja brašna”, kazao je Kos, pišu Nezavisne.

Da je zabilježeno poskupljenje pšenice, ističe i Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS, koji kaže da su u prethodnom periodu primjetne veće cijene te da je ona sada 40 feninga po kilogramu.

Da je očekivati veće cijene pšenice i u Federaciji BiH, smatra i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, koji kaže da su prognoze takve da je pitanje dana kada će biti zabilježen rast.

“Naravno da će cijena pšenice porasti, a samim tim očekujemo i poskupljenje brašna. Mi svu našu pšenicu izvezemo za neke male pare i onda se bavimo uvozom”, kaže Bićo.

Prema njegovim riječima, u FBiH vreća brašna od 25 kg košta od 15 do 25 KM, zavisno od proizvođača i tipa brašna.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja potrošača “Don” Prijedor, kaže da je čim je došlo do poskupljenja goriva bilo za očekivati i veće cijene ostalih osnovnih životnih namirnica. Svako poskupljenje, dodala je, ogroman je udar na džep potrošača, a posebno zato što smo svjesni da ni penzije, a ni plaće nisu išle gore, dok su režije inače previsoke.

 

faktor.ba