BiH ispunila sve uslove, ali umjesto vakcina dobija nove zahtjeve

Predstavnici državne vlasti Bosne i Hercegovine bi trebali održati sastanak sa predstavnicima COVAX-a i Pfizera.

Uoči sastanka bh. strana je jedinstvena: “Institucije Bosne i Hercegovine blagovremeno završile sve proceduralne zahtjeve vezano za nabavku vakcina protiv koronavirusa koji su bili postavljeni u COVAX mehanizmu“.

Zaključeno je ovo nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom, premijerom FBiH Fadilom Novalićem i premijerom RS Radovanom Viškovićem.

I zaista je urađeno sve što je traženo. BiH je u septembru prošle godine naručila 1.232.000 doza vakcina, a novac je uplaćen COVAX-u. Potom je bh. vlastima poručeno kako u našu zemlju uskoro stiže 23.400 doza vakcine Biontech-Pfizer i između preko 150.000 doza AstraZeneca/SKBIO vakcina.

No umjesto vakcina, sve su prilike, stići će novi zahtjevi iz čega je očigledno da Covax i(li)Pfizer odugovlače sa isporukom vakcina Bosni i Hercegovini. U pravljenju konfuzije i skidanju odgovornosti sa dobavljača i proizvođača uveliko pomaže dio javnosti i opozicije, tradicionalno kritične prema vlastima i kad treba, a pogotovo kada ne treba.

Tako su se pojavile informacije i kako država BiH nije osigurala “hladni lanac“ i druge uslove koje je tražio Pfizer. No demantovala ih je Svjetska zdravstvena organizacija koja je nakon temeljnog pregleda potvrdila da je BiH spremna za prijem Pfizerovih vakcina.

Dogovorena cijena putem COVAX-a po jednoj vakcini za BiH je 10.55 dolara, a na komeracijalnoj osnovi se prodaju i do 50 dolara. Možda se upravo iza ove činjenice krije razlog odugovlačenja isporuke, ali i poziv Pfizera bh. vlastima za sastanak.

Vijesti.ba