U subotu premijera lutkarske predstave „Psić boje neba“

Povodom nastupajuće premijerne izvedbe lutkarske predstave „Psić boje neba“ u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana konferencija za medije na kojoj su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, organizatorica Ermina Nišić, reditelj i autor predstave Darko Kovačovski i glumice iz ansambla predstave Snežana Vidović, Adna Hasanić, Tamara Miličević-Stilić i Igda Jarić.

„Psić boje neba“ je predstava autora Nadje Vasileve i Darka Kovačovskog, u režiji Darka Kovačovskog i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Premijerna izvedba predstave je zakazana za subotu, 27. febrauara u 18 sati, a u povodu obilježavanja 70 godina Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Kako je istakao direktor Miroljub Mijatović, Bosansko narodno pozorište Zenica danas slavi 71. rođendan i velika je radost najaviti premijernu izvedbu lutkarske predstave za djecu čiji je reditelj Darko Kovačovski iz Bugarske. Kako je Mijatović istakao, cijela sezona Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je posvećena obilježavanju 70 godina Dječije, omladinske i lutkarske scene zeničkog BNP-a, te je i ova premijerna izvedba u znaku velikog jubileja.

Organizatorica Ermina Nišić se zahvalila reditelju Darku Kovačovskom na lijepoj saradnji, ističući važnost igranja i produciranja lutkarskih predstava za djecu. Nišić je pozvala roditelje da dovedu svoju djecu u pozorište i uživaju u čaroliji ove lutkarske predstave „Psić boje neba“.

Reditelj predstave Darko Kovačovski je istakao kako je velika radost raditi po drugi put u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i sarađivati sa glumicama koje sa ljubavlju, profesionalnošću i predanošću pristupaju svome poslu. Prema riječima Kovačovskog, „Psić boje neba“ je predstava koja nas sve podučava na prihvatanje drugog i budi u nama najplemenitije emocije.

Glumice iz ansambla predstave su se zahvalile reditelju Kovačovskom  na lijepom procesu rada i na izuzetno vrijednim i zanimljivim lekcijama o lutkarstvu, koje su oplemenile proces rada predstave. Glumice su pozvale roditelje da dovedu svoje mališane u zenički BNP i zajedno uživaju u predstavi „Psić boje neba“.

Prva reprizna izvedba predstave je zakazana za nedjelju, 28. febrauara u 11 sati na Maloj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.