IPF ZENICA: Naučno-stručna konferencija o psihološkoj podršci u kriznim situacijama

FOTO: Zenicainfo.ba

Islamski pedagoški fakultet u Zenici organizovao je danas naučno-stručnu konferenciju sa međunarodnim učešćem na temu „Psihološka i duhovna zaštita i podrška u kriznim situacijama“.

Učesnici konferencije su iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Švicarske.

“Cilj je ukazati na prevencijski aspekt psihološkog i duhovnog osnaživanja društva i pojedinca za adekvatno suočavanje sa kriznim situacijama, te istaknuti ulogu psihoterapijskih tehnika i duhovnosti u zaštiti i podršci osobama u kriznim životnim situacijama”, ističu organizatori.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta, dr. Muharem Adilović napominje da pandemija ne znači da svijet treba da stane, ne trebamo se povlačiti, treba biti oprezan i slušati preporuke nadležnih organa po ovom pitanju.

Muharem Adilović

Profesorica Anela Hasanagić je u izjavi za medije istakla da, nažalost, danas možemo govoriti da je mentalno zdravlje ljudi na rubu, što su potvrdila brojna istraživanja različitih grupa stanovništva.

“Nužna je hitna intervencija sistema, svih koji ga čine, jer niko ne može biti po strani”, kaže dr. Hasanagić, dodajući da se to prije svih odnosi na zdravstvo i obrazovanje, a svoj doprinos mogu dati i vjerske zajednice.

Anela Hasanagić

Na konferenciji su, između ostalih obrađene teme „Mentalno zdravlje kod žena prije i tokom pandemije COVID-19“, „Uticaj pandemije na nasilje u porodici“, Uloga psihologa u medijima tokom kriznih situacija“, “Duhovna snaga kao prevencijski faktor u suočavanju osobe sa kriznim situacijama“, “Uticaj vjerovanja na psihičku stabilnost“.

Pokrovitelj konferencije je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, dr. Husein ef. Kavazović. (Š. B.)