Gradonačelnik Kasumović pomogao da otkupljeni višak poljoprivrednih proizvoda dođe do korisnika

Nakon što je uvažio inicijativu gradskog vijećnika Semira Husejnovića da se iz Budžeta Grada osiguraju sredstva za otkup viška poljoprivrednih proizvoda,što je naišlo na pozitivne reakcije javnosti, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović odlučio je obezbijediti i prevoz otkupljenih količina poljoprivrednih proizvoda, pokazavši još jednom da itekao brine o poljoprivrednicima ali i penzionerima i socijalno ugroženim kategorijama kojima će biti donirano preko 120 tona krompira, luka i jabuka. U transportu viška poljoprivrednih proizvoda pomogli su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zenica i Gradske uprave.  

„Evidentno je da bi kod ljudi sa malom količinom prozvoda bilo neisplativo da snose troškove transporta. Shodno tome, obratio sam se gradončelniku Kasumoviću i Gradskoj upravi koji su ponovo iskazali dobru volju i namjeru da pomognu. Tako da, prevoz otkupljenih količina poljoprivrednih proizvoda bit će izvršen transportnim sredstvima koje je osigurao gradonačelnik“, kaže Semir Husejnović, gradski vijećnik.

Veliki odziv poljoprivrednika s područja Zenice najbolja je potvrda da su inicijativa iz Gradskog vijeća i ekspresna reakcija gradonačelnika apsolutno bile opravdane.

„Na početku ove pandemije pozvao sam poljoprivrednike i uopće građane da iskoriste svaki pedalj obradive površine i zasiju kulture koje uspijevaju na našem podneblju. Pozvali su istina i drugi, kako iz kantonalnog, tako i federalnog resornog ministarstva, međutim reakcije poljoprivrednika govore kako je samo Grad Zenica pokazao razumijevanje i osim što smo proizvodnju podržali poticajima, sada pomažemo i otkupima“, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.