Kompanija “Bingo” pustila u rad najsavremeniji repro centar i inkubatorsku stanicu za uzgoj jednodnevnih pilića u regiji

Kompanija “Bingo” u rad je pustila najsavremeniji peradarski repro centar i inkubatorsku stanicu za uzgoj jednodnevnih pilića. To je jedinstveni projekat u Bosni i Hercegovini, koji donosi sasvim novu dimenziju domaćem peradarskom sektoru.

Repro centar iz takozvane lake linije peradarstva, kapaciteta je okvirno 24 hiljade koka i nalazi se u Gornjim Vukovijama, dok je inkubatorska stanica za uzgoj jednodnevnih pilića kapaciteta 10 miliona jajnih mjesta smještena u Tojšićima. “Bingo” ove objekte koristi za vlastitu farmu jaja, ali i za lokalno, te regionalno tržište.

„Tehnologija koja je zastupljena u inkubatorskom centru podijeljena je u nekoliko faza, odnosno dvije osnovne: u predvalionicima u kojima pilići provode 18 dana, dok u drugoj ostaju tri dana. Nakon toga se pristupa procesu odabira pilića te njihove vakcinacije i kao takvi se otpremaju na naše tržište. Jednodnevni pilići koje ovdje uzgajamo predstavljaju nešto najkvalitetnije na bh. tržištu, kada je u pitanju laka linija  tj. uzgoj koka nesilica”, objasnio je Irfan Hasanović, rukovodilac Inkubatorske stanice “Bingo”.

Peradari iz BiH u prethodnim godinama su uvozili jednodnevne piliće proizvodnju konzumnih jaja, međutim danas su se stvorile mogućnosti da ih na farmama Bingo samostalno uzgaja, prodaje domaćim peradarima, ali i izvozi u susjedne zemlje: “Kroz ova dva projekta mi ćemo godišnje imati oko šest miliona i 400 hiljada jaja, a samo kroz inkubatorsku stanicu proizvest ćemo blizu dva miliona i 400 hiljada jednodnevnih koka nesilica. S njima idemo na tržište u zemlje CEFTA-e, a nadam se uskoro da će biti otvoren prostor i za izvoz u Evropsku uniju”, naveo je Enes Omerović, rukovodilac peradarske proizvodnje Binga. Prema njegovim riječima, prednost za BiH u ovom projektu je i činjenica da susjedna Hrvatska, koja je članica Evropske unije, nema sličnu proizvodnju. Za ovu godinu smo napravili aranžmane i sa susjednim državama, odnosno Srbijom i Crnom Gorom za koje ćemo okvirno proizvesti pola miliona pilića, a razliku ćemo ostaviti za potrebe u BiH, gdje već imamo 40 kupaca. Planiramo udvostručiti proizvodnju u 2022. godini”, naglasio je Omerović. „Trenutno radimo na novom projektu tzv. teške linije u Vukovijama. Pripremamo šest farmi kapaciteta po 26.000 tovnih brojlera, što bi značilo da ćemo proizvesti milion pilića godišnje. Bingo i sada već proizvodi milion brojlera na farmama u Špionici i Dubravama. Planiramo i osnivanje repro centra za tovne brojlere, ponovo na području Kalesije, jer imamo dobru saradnju sa lokalnim vlastima, što nam znatno olakšava procese.“

Ovaj projekat veoma je značajan i za Vladu Tuzlanskog kantona, koja obećava podršku u narednom periodu s ciljem razvoja domaće privrede.

“Ovo što smo vidjeli je impozantno i Vlada TK će u narednom periodu činiti sve da olakša poslovanje ovih i svih drugih firmi u TK. Njih treba podržavati jer zapošljavaju radnike i smanjuju uvoz u BiH”, izjavio je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

Kompanija “Bingo” i u narednom periodu će nastaviti s investiranjem na područje Kalesije, što u toj lokalnoj zajednici smatraju izuzetno važnim.

“Sada je u ovom objektu zaposleno 25 osoba i uglavnom je riječ o mladićima iz Kalesije. Izuzetno nam je drago što je kompanija “Bingo” upravo našu sredinu odabrala za investiranje”, kazao je načelnik Kalesije Sead Džafić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vahidin Smajlović istakao je važnost poštivanja standarda i kvalitete u proizvodnim procesima: „Briga o zdravlju potrošača je važna, a ovi proizvodi su zaista dobrog kvaliteta, jer Bingo ima zaokružen proces peradarstva, te se vodi računa o standardima prilikom uzgoja. U prilog tome ide i činjenica da Bingo jaja posjeduju tri certifikata, Halal, HACCP i „Bez GMO proizvedeno“.“

U “Bingu” su naglasili da se u ovim najsavremenijim objektima koji su nedavno pušteni u rad, životinje tretiraju na najhumaniji način. Puštanje u rad Bingovih pogona za uzgoj pilića, odnosno koka nesilica, od velikog je značaja za peradarstvo u BiH.