BiH izgubila povlašteni status u trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama

Bosna i Hercegovina izgubila je povlašeni status u trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama. To znači da će se na proizvode porijeklom iz Bosne i Hercegovine primjenjivati normalna carinska tarifa.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH obavijestilo je Vanjskotrgovinsku komoru da je “Generalized System of Preferences” (Opći sistem povlastica) za Bosnu i Hercegovinu istekao 31. decembra prošle godine.

To znači da Bosna i Hercegovina neće više imati povlašteni status u trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama, te da se od navedenog datuma primjenjuje tretman najpovlaštenije nacije (MFN), odnosno normalna carinska tarifa za proizvode porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Diskusije o obnavljanju ovog režima trgovine su u toku, ali zbog novonastale političke atmosfere u Sjedinjenim Američkim Državama još uvijek nije jasno definisano da li će se ovaj program, kao i do sada, moći primjenjivati retroaktivno, te da li će bh. izvoznici moći refundirati carinske troškove nastale u međuvremenu, navedeno je iz Vanjskotrgovinske komore.

klix.ba