Nove cijene: U Federaciji BiH poskupjelo gorivo

Prema informacija koje je N1 dobio od Federalnog ministarstva trgovine, gorivo u Federaciji je poskupjelo. Prosječna cijena litra benzina iznosi 1,97 KM, a dizela 1,94 KM.

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži (OPC obrasci), koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 11. 02.2021. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine je sljedeći:

– Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 1,76 do 2,06 KM/litru,

– DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 1,66 do 2,06 KM/litru.

Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 1,97 KM/litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 1,94 KM/litru.

U eOPC aplikaciji ovog Ministarstva evidentirano je 140 novih obavijesti o promjeni cijena i marži na današnji dan i iste se odnose na povećanje cijena navedenih derivata za 0,05 KM/litru.

Iz Federalnog ministarstva trgovine napominju, da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Veliko poskupljenje goriva osjetno je i u regionu, pa tako u utorak rast cijena su najavili i u Hrvatskoj.

Kako su naveli, spremnik od 50 litara benzina mogao bi biti skuplji za 8,5 kuna, a prosječni spremnik dizela mogao bi poskupiti devet kuna.

Također, na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice skočile više od 6 posto i dosegnule najviše razine u godinu dana, što se zahvaljuje disciplini OPEC-a u održavanju dogovorenih razina proizvodnje i očekivanjima da će s oporavkom privrede ojačati potražnja za ‘crnim zlatom’.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle je sedmice porasla više od 6 posto, na 59,34 dolara, blizu najviše razine od kraja februara prošle godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio gotovo 9 posto, na 56,85 dolara, nedaleko najviše razine od kraja januara prošle godine.

 

N1