Nogometni savez BiH traži od nadležnih povratak gledatelja na tribine

Savez je identičnu molbu poslao na ruke nadležnih organizacija oba entiteta, odnosno Institutu za javno zdravstvo RS-a i Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

U molbi je istaknuto da su u dosad odigranih 19 kola u jesenjem dijelu takmičenja NS BiH i klubovi poduzeli maksimalne mjere i napore u organizaciji utakmica te da mečevi nisu bili izvor širenja zaraze koronavirusa.

Posebno se istakao višestruki značaj prisustva gledatelja na utakmicama zbog prihoda od ulaznica, promocije takmičenja, ali i zainteresovanosti sponzora.

Savez je predložio i nekoliko uslova, od kojih izdvajamo da na utakmicama ne bi bilo dozvoljeno prisustvo gostujućih navijača te da bi gledatelji bili smješteni isključivo na tribinama sa sjedećim mjestima.

Ukupan broj gledatelja na svakoj tribini bio bi 10 posto od kapaciteta, ali ne više od 500 gledatelja po tribini. Bio bi obavezan razmak te ne bi bilo fizičkog kontakta među gledateljima.

Sada je na nadležnim entitetskim organima odgovornost da u skladu s epidemiološkom situacijom donesu odluku na osnovu molbe Nogometnog saveza BiH.