U Centru za mlade Zenica tokom 2020. godine učestvovalo oko 1.200 omladinaca u preko 100 projekata

Centar za mlade Zenica je na danas održanoj press konferenciji, prezentovao prošlogodišnje ključne aktivnosti. Kako kažu, unatoč ograničenom radu usljed pandemije virusom Covid-19,  u Centru je tokom prošle godine oko 1.200 omladinaca učestvovalo u preko 100 projekata za mlade iz cijele BiH.

„Značajan broj aktivnosti realizovan je kroz projekt  „Zenica YOUth is BUZZing“, podržanog kroz program BHRI –  Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative, a kojeg provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID )“, istakla je Ilma Hanjalić, PR Omladinskog udruženja “Reaktiv”.

Radionice engleskog i njemačkog jezika, pisanje CV-a i Stand Up komedije na raspolaganju su bile mladima koji su pokazali interes za pohađanje časova. Ponuđene zabavne i timske aktivnosti, kao što su kviz nazvan KVIZbi, team building radionice, večeri društvenih igara i besplatni časovi plesa, pobudile su, također, veliki interes i okupile značajan broj mladih koji su svojom kreativnošću i kroz druženje pokazali koliko je ovakav način učenja učinkovit.

„Ono što se stiče u Centru za mlade na svim radionicama jeste tzv. neformalno obrazovanje koje se znatno razlikuje od onog koje se uči u školi. Ovdje se uče vještine koje su više praktične nego teoretske i sva, ovdje stečena znanja, možemo ubuduće direktno  primijeniti  kroz svoj i lični i profesionalni život. Ovo je na neki način životna škola“, rekao je između ostalog Almir Hodžić iz Tešnja, jedan od učesnika radionica.

Lejla Bajramović se predstavila kao česta učesnica raznih radionica.

„Jako često sam u čitaonici i sve što nudi zenički Centar za mlade je izuzetno korisno. Jako je bitna raznovrsnost radionica i način na koji se privlači pažnja mladih, te način na koji se uči. Zadovoljna sam i voljela bih ovdje provoditi još više vremena“, rekla je Bajramović.

Omladinsko udruženje “Reaktiv” rukovodi Centrom za mlade Zenica uspostavljenim uz podršku Grada Zenica 2018. godine. Centar je prošle godine, nakon nekoliko faza adaptacije i rekonstrukcije zgrade u kojoj djeluju, svečano otvoren i od tada je mjesto susreta mladih iz Zenice i cijele BiH. (Z. R.)