Savjeti građanima za putovanje van BiH

Evropska unija je pooštrila pravila za putnike iz država izvan EU, precizirajući da će slobodan ulaz biti dozvoljen samo iz zemalja koje imaju vrlo malo slučajeva korona virusa i zanemarljiv broj novih, lakše prenosivih varijanti korone. Zbog različitih mjera u različitim državama preporučuje se da prije putovanja provjerite pravila koja važe u zemlji u koju želite putovati.

Prema trenutnim pravilima putnici moraju imati PCR test za gotovo sve zemlje svijeta. Nove mjere u EU predviđaju da putnik može doći iz zemlje van EU samo ako u njoj nema više od 25 slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika tokom 14 dana, a što je stopa zaraze niža nego u svim zemljama EU.

Kada se sagleda kompletna slika, građani BiH nemaju mnogo prostora da putuju.

Sarajevski aerodrom ovih dana je prazan.

“Trenutno najviše letova ima kompanija Turkish Airlines – šest letova sedmično za Istanbul, Fly Dubai za Dubai ima tri leta sedmično, dok Austrian Airlines za Beč leti četiri puta sedmično. Kompanija Air Serbia za Beograd leti tri do četiri puta sedmično, s tim da kompanije zbog situacije sa pandemijom zadržavaju pravo izmjene reda letenja”, pojašnjava Sanja Bagarić Arnaut.

Kompanija Pegasus obustavila je letove za Istanbul do 24. februara, Croatia Airlines je za Zagreb do 1. marta. Sa Aerodroma Tuzla možete letjeti u osam gradova u četiri države: Njemačku, Švedsku, Francusku i Holandiju.

“Za Holandiju je potreban antigenski brzi test koji ne smije proći više od 4 sata od vremena vađenja tog testa do ulaska u avion. Mi smo dogovorili sa jednom poliklinikom da na našem aerodromu oformimo privremeni centar za vađenje testova, tako da svi koji putuju i kojima trebataj test mogu ga izvaditi”, ističe Esed Mujačić, direktor aerodroma Tuzla.

I autobuski saobraćaj je smanjen s obzirom na ograničenost putovanja bh. građana.

“Za Hrvatsku vozimo prema Splitu i Dubrovniku jednom sedmično, prema Zagrebu svakodnevno. Kada je u pitanju Austrija imamo tri polaska sedmično i to na liniji prema Beču, a kada je u pitanju Njemačka vozimo prema Frankfurtu jedan puta sedmično i dva puta prema Hamburgu”, kaže Aida Prolaz, PR kompanije Centrotrans.

A za ulazak u Njemačku potreban vam je negativan PCR test, ali i desetodnevni karantin koji se može skratiti tek posle pet dana, ako se uradi drugi test i on bude negativan. Za Hrvatsku je potreban negativan PCR test ne stariji od 48 sati, a određuje se i samoizlacija od 14 dana koja se može skratiti ukoliko najranije sedmi dan samoizolacije uradite PCR test. Osobe koje su preboljele COVID-19 unazad tri mjeseca izuzete su od obveze pribavljanja negativnog PCR testa i karantene. Od sljedeće sedmice svi putnici u Austriju morat će imati negativan rezultat PCR testa, no čak i uz njega, morat će ići u desetodnevnu karantenu kako bi se vlasti uvjerile da nisu prenositelji nekog od novih sojeva virusa.

Preporuka je putnicima da prije putovanja provjere sa ambasadama zemalja u koje žele putovati koja pravila važe, s obzirom da se ta pravila mijenjaju iz dana u dan.

 

N1