Članovi Facebook grupe “Rijeke Bosne i Hercegovine ‘Budi promjena'” uskoro planiraju niz aktivnosti na rješavanju problema zagađenja rijeka

FOTO: Zenicainfo.ba

Neformalna Facebook grupa “Rijeke Bosne i Hercegovine ‘Budi promjena'” u nekoliko mjeseci postojanja okupila je blizu 30 hiljada zaljubljenika u prirodu i ekološki osviještenih članova koji su pokrenuli nekoliko desetina akcija čišćenja širom naše zemlje.

“Svaki projekt koji pokrenete ne znate kakve će on refleksije imati tako da s pravom možemo reći da smo i više nego oduševljeni”, kazao je Safet Kubat, član i osnivač Facebook grupe „Budi promjena“.

Članovi grupe u saradnji sa kantonalnim MUP-om uskoro planiraju na nekoliko lokacija postaviti skrivene mobilne kamere, a sve u cilju sankcionisanja nesavjesnih građana koji odlažu otpad na nedozvoljena mjesta.

“Riječ je o mobilnim kamerama koje će biti postavljene po principu radara s tim da neće biti postavljene na vidna mjesta. Dugo se priča o problematici okoliša međutim izostaje realizacija. Znači, kada snimimo nesavjesne građane i dostavimo ih organima inspekcije onda ćemo znati do koga je? Ovo je samo jedna od naših narednih aktivnosti kojoj je cilj prevashodno da utiče na svijest građana”, kazao je Kubat.

Jedan od ključnih rješenja jeste odvoz smeća u svim mjesnim zajednicama i da svaka kuća ima kantu za odvoz.

“Sve aktere ove priče treba dovesti za sto kako bi se pronašlo zajedničko rješenje a to su komunalni inspektori, MUP ZDK, preduzeće Alba i nevladine organizacije jer ovaj problem ne mogu rješavati samo članovi facebook grupe i građani”, kazao je Kubat. (B. D.)