ZENICA: 10 godina uspješnog rada Odjela za bolesti dojke

FOTO: Zenicainfo.ba

Na Odjelu za bolesti dojke Kantonalne bolnice Zenica u proteklih 10 godina postojanja obavljeno je 27.000 pregleda i 2.550 operacija, saopćeno je na današnjoj prigodnoj press konferenciji.

Od ukupnog broja operacija oko 67 posto se odnosi na zloćudne bolesti.

Potreba za formiranjem ovog Odjela nastala je kao rezultat činjenice da karcinom dojke predstavlja veliki maligno – epidemiološki, ali i javno – medicinski problem.

Načelnik Odjela, dr. Harun Drljević je istakao da se, zahvaljujući primjeni breast unit-odnosno jedinice za dojku ne ide od jednog do drugog doktora, nego su pacijentu sa samo jednom uputnicom na usluzi medicinski stručnjaci više specijalnosti.

“Pacijentu se u kratkom roku uspostavi dijagnoza i pruži aktivni terapijski tretman.”

Breast Unit-Jedinica za dojku predstavlja poseban i neovisan organizacijski model preporučen za zemlje Europske Unije sa ciljem da se pruži optimalan dijagnostičko – terapeutski tretman za pacijentice sa rakom dojke. Ovo je prva ovakva organizacijska jedinica u Federaciji BiH.

Nevladine organizacije koje se bave ovom problematikom, poput Udruženja građana „Život“ Zenica tijesno sarađuju sa Odjelom za bolesti dojke.

Glavna sestra za bolesti dojke i predsjednica Udruženja „Život“, Dijana Jerković je naglasila da je vrlo važna prva, psihološka pomoć za novooboljele pacijentice od strane žena koje su već prošle bolest.

U ZDK je poprilično poodmakao proces mamografije karcinoma dojke, ukazao je ministar zdravstva dr. Adnan Jupić.

“Pored jednog digitalnog mamografa nabavljenog prošle godine, u narednom periodu planirana je nabavka najmanje još jednog a možda i dodatna dva digitalna mamografa”, najavio je ministar Jupić. (Š .B.)