Studenti Medicinskog fakulteta u Zenici organizovali performans “Umjetnošću protiv raka grlića maternice“

FOTO: Zenicainfo.ba

Evropska sedmica prevencije raka grlića maternice počela je jučer i tim povodom su studenti Medicinskog fakulteta u Zenici u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane i Muzejom grada organizirali zdravstveno-umjetnički performans, izložbu „Umjetnošću protiv raka grlića maternice“. U sklopu ove kampanje danas je organizirano i predavanje za srednjoškolke i srednjoškolce o važnosti prevencije ovog oboljenja.

Specijalisti ginekologije i akušerstva doktori iz Tuzle i Zenice Dženita Ljuca i Jasmin Hodžić govorili su danas učenicima Prve gimnazije o načinima prenošenja HPV virusa koji uzrokuje rak grlića maternice, vrlo ozbiljno, smrtonosno i jako rašireno oboljenje u svijetu i kod nas.

“Mladi nespremno ulaze u svijet odraslih, eksperimentišu u seksu. Iako misle da su dovoljno obavješteni, ne znaju dovoljno šta znači zaštiti se od ovako opake bolesti, šta je vrlo važno da saznaju na koji način ju je moguće prevenirati. Period od kada nastaju promjene u ćeliji do nastanka raka je dug 10 godina, nekad malo više nekada manje, s obzirom na to da li postoje drugi faktori, ali treba zapamtiti da je HPV (humani papiloma virus) glavni faktor nastanka ovog karcinoma kod žena. Važno je znati da je rano stupanje u seksualne odnose i često mijenjanje partnera također značajan uzročnik tog oboljenja,“ napominje prof. dr Dženita Ljuca, šefica Katedre za ginekologiju i akušerstvo Medicinskog fakulteta u Tuzli i specijalistica ove grane medicine.

Ona dodaje da se tako ne preporučuje djevojčicama seks prije 15. godine, zbog naučnih, a nikako vjerskih ili drugih činjenica.

“Apelujem na žene, koje sigurno jednom godišnje odu na frizuru, da to urade i i kada je u pitanju PAPA test, bezbolan i kratkotrajan.“

Čak 600 hiljada u svijetu godišnje bude novooboljelih od raka grlića maternice, a 310 hiljada ih umre. Prošla korona – godina onemogućila je mnogim pacijenticama u BiH da urade PAPA test, a podaci iz ranijih godina su itekako zabrinjavajući.

“Prema zvaničnoj i dostupnoj statistici svaki dan jedna žena u BiH oboli od grlića maternice, a svaki treći dan jedna žena umre“, ističe profesorica.

Da je PAPA test sjajna mogućnost prevencije i ranog otkrivanja karcinoma vrata maternice potvrđuju i studentice pete godine Medicinskog fakulteta UNZE organizatorice izložbe i performansa – “Umjetnošću protiv raka grlića maternice”.

“Prošle godine u ZDK je urađeno 13.890 PAPA testova, pri čemu su najmanji odziv pokazale djevojke do 25 godina starosti, a najveći žene starije od 60 godina i mi želimo da promijenimo taj trend. Rezultati testiranja su da je kod 23 žene ustranovljen karicnom, a osam ih umrlo“, ističe Belma Jaganjac studentica V godine Medicinskog fakulteta u Zenici.

Najmlađa pacijentica kojoj je dijagnosticiran rak grlića maternice u Zeničko-dobojskom kantonu prošle godine bila je 37-godišnjakinja. Ova kampanja obilježavanja “Evropska sedmica prevencije raka grlića maternice” provodi se u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Zenici. (Alma Huskić)