Nekoliko je namirnica koje biste trebali jesti svaki dan, a to su namirnice koje su vam već dobro poznate. Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) objavilo je smjernice u kojima je navedeno da postoji pet skupina prehrambenih namirnica na koje bi se svi trebali usredotočiti kako bi svakodnevno imali hranjiv i zdrav obrok.
Osim toga, jedući ove vrste namirnica tijekom dana dobivate zdravu količinu hranjivih sastojaka potrebnih za vaše tijelo. U smjernicama je navedeno i da svaka ova skupina igra važnu ulogu u cjelokupnom obrascu zdrave prehrane.
Voće
Voće je puno vlakana i sadrži prirodne šećere zbog čega su ukusna poslastica, a USDA preporučuje konzumaciju sljedećeg voća: jabuke, banane, naranče, kruške, breskve, grožđe, lubenicu, dinju,nar, breskve, jagode, ananas, mango, grejp, trešnje i grožđice.
Povrće
Povrće može biti dio vašeg priloga uz ručak, a pri tome nećete unijeti previše kalorija. Postoji pet različitih skupina povrća:
Tamno zeleno povrće: brokula, zelje, špinat itd.
Crveno i narančasto povrće: mrkva, crvena paprika, rajčica, batat itd.
Grahorice: grah, slanutak, grašak, leća
Škrobno povrće: bijeli krumpir, kukuruz, zeleni grašak itd.
Razno: gljive, tikva, zelena salata, avokado itd.
Žitarice
Prehrana treba sadržavati i ugljikohidrate, a žitarice su puno hranjivih tvari. Osim toga, žitarice su bogate vlaknima zbog čega ćete se dulje osjećati siti. U svoju prehranu možete uključiti smeđu rižu, kokice, zobenu kašu i tjesteninu od cjelovite pšenice.
Proteini
Proteini su neophodni u prehrani, a mogu pomoći u održavanju zdravlja mišića i metabolizma. Nekoliko je skupina hrane koja je bogata proteinima:
Plodovi mora: losos, tuna, pastrva, srdela, skuša, škampi, rakovi, školjke itd.
Meso i perad: govedina, piletina, puretina, svinjetina, jaja itd.
Biljna baza: orašasti plodovi, maslac od orašastih plodova, sjemenke, proizvodi od soje itd.
Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi dodatni su izvori proteina i masti, a treba ih konzumirati u umjerenim količinama, piše Eat this. Najbolji mliječni proizvodi uključuju mlijeko, jogurt, kefir, sir i sojino mlijeko.