RTV ZENICA U SARADNJI SA TV ŽURNAL PRIKAZUJE: Pogledajte film “Andrićgrad za vješanje”

TV Žurnal objavljuje “Andićgrad za vješanje”, treći dokumentarni film posvećen realizaciji projekta Kamengrad, čiji je idejni tvorac Emir Kusturica, a glavni finansijeri građani Republike Srpske, s obzriom na činjenicu da je najveći dio novca u taj projekat uložen iz entitskog budžeta.

U filmu “Andrićgrad za vješanje” otkriva se da je od osnivanja privrednog društvo “Andrićgrad”, 2011. godine, do danas uloženo skoro 35 miliona maraka.

Od tog iznosa, Kusturičina firma “Lotika” uložila je svega 1.715.00 maraka.

Otkrivamo i da do dana današnjeg nisu definisani konačni vlasnički udjeli u društvu “Andrićgrad”. Kusturica tvrdi da je on jedini vlasnik “Andrićgrada”, mada su Vlada RS i opština Višegrad uložili nesrazmjerno mnogo više novca u taj projekat od njegove firma “Lotika”.

Problem je što u Ugovoru o osnovanju Društva “Andrićgrad” nigdje nije navedena mogućnost promjene udjela. Što, opet, svjedoči o nezakonistosti cijelog tog projekta.

U filmu govore Miroslav Kojić, bivši poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini, poslanici u sadašnjem sazivu parlamenta RS Davor Šešić i Adam Šukalo, predstavnik TI BiH Srđan Blagovčanin i drugi.

“Andrićgrad za vješanje” je poslednji dio trilogije o realizaciji projekta “Andrićgrad” u Višegradu, ali zakulisne i mutne radnje u vezi sa tim projektom nisu ni blizu kraja.

To potvrđuje i podatak, koji je Žurnal prvi objavio, da je Kusturica od Vlade RS tražio, a Vlada mu odobrila novih 1,5 miliona maraka za “Andrićgrad”, čime se ukupna suma novca izdvojena za taj projekat popela na 36,5 miliona maraka.

Dokumentarni film “Andrićgrad za vješanje” u produkciji TV Žurnala možete pogledati u programu Radio-televizije Zenica u petak 22. januara i subotu 23. januara 2020. godine, sa početkom od 20 sati.