„Percepcija invaliditeta u lokalnoj zajednici“: Zenica nosi oznaku prijateljskog grada prema invaliditetu

FOTO: Zenicainfo.ba

„Percepcija invaliditeta u lokalnoj zajednici“ tema je panel diskusije, koju je u Zenici danas organizovalo Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, okupivši predstavnike ove populacije, kao i nadležnih gradskih službi i ministarstava ZDK.

“U sklopu kantonalnog Lokalnog akcionog plana u oblasti invaliditeta naše Udruženje je pokušalo da pokaže dokle je Zenica došla i šta bi trebalo još da uradi na planu rješavanja problema i teškoća invalidnih osoba, ali i kako se društvo odnosi prema samom invaliditetu i potrebama osoba sa invaliditetom, što je, uz promociju prava ove populacije, cilj i današnjeg skupa”, navodi Harun Aliefendić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize.

“Zenica nosi oznaku prijateljskog grada prema invaliditetu, jer već duži niz godina sve gradske uprave u kontinuitetu u određenim segmentima podržavaju prava osoba sa invaliditetom, unapređujući status ove populacije, ali mi naravno želimo riješiti i pojedine još uvijek prisutne probleme, kao što je nedostupnost nam javnog prevoza, dok prustupačnost u gradu nastojimo podići na viši nivo“, ističe Harun Aliefendić.

Na pitanje pristupačnosti objekata invalidnim osobama, te na pojedina zakonska rješenja ukazuje i Samira Đidić, administrativni asistent u zeničkom Udruženju paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, ističući da će kroz Loklani akcioni plan u oblasti invaliditeta nastojati raditi na rješavanju navedenih teškoća, kao i na unapređenju života ove populacije. (V. J.)