Grad Zenica i Agencija ZEDA partneri u transnacionalnom projektu – “AGORA”

Grad Zenica počeo je implementaciju projekta „Advancing innovative coGeneration Options for Reintegrating local Assets“ pod akronimom „AGORA“ u kojem ima status partnera, a Zenička razvojna Agencija ZEDA status pridruženog partnera.

Riječ je o projektu koji se finansira iz programa INTERREG Danube Transnational Programme – Dunavskog Transnacionalnog Programa i povezuje ukupno 28 stalnih i pridruženih partnera iz 14 zemalja (Rumunija, Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Češka Republika, Belgija, Italija, i druge), a od čega 10 gradova. Vrijednost projekta je 2.242.623,51 EUR i implementira se od 01.06.2020. godine do 30.11.2022. godine, odnosno 30 mjeseci.

AGORA ima za cilj unapređenje rada lokalnih samouprava, odnosno jačanje kapaciteta za proaktivnu ulogu u oblasti razvoja, testiranjem i ugradnjom novih operativnih i političkih instrumenata za urbanu revalorizaciju imovine. AGORA raspolaže sa inovativnim pristupom koji podrazumijeva razvijanje različitih alata kojim se osnažuje 10 gradova dunavskog regiona da postanu pokretači i posrednici za bolju iskorištenost nekretnina u njihovom vlasništvu.

Projektom će se koristiti evropska ekpertiza, kreativnost i lokalni kontekst u svrhu prevazilaženja ograničenja postojeće legislative, kao kulturoloških i konceptualnih razlika između gradskih administracija i drugih aktera u lokalnoj zajednici.

Implementacijom projekta AGORA, Grad Zenica i Zenička razvojna agencija d.o.o. Zenica će unaprijediti upravljanje gradskom imovinom (poslovni prostori, društveni domovi, Biznis inkubator, TechnoPark) poduzimajući aktivnosti na njihovoj kontinuiranoj rekonstrukciji kao i na uključivanju drugih aktera u procesu donošenja odluka za ponovno stavljanje u funkciju napuštenih ili dovoljno neiskorištenih prostora.