Dan Brajevog pisma: “Ono što je za videće ljude abeceda, za slijepe osobe je Brajevo pismo”

FOTO: Zenicainfo.ba

Generalna skupština UN-a je 17. decembra 2018. godine proglasila 4. januar, dan rođenja Luja Brajea, izumitelja taktilog pisma za slijepe, Svjetskim danom Brajevog pisma. 

Ovo pismo koriste slijepe osobe u cijelom svijetu, a Evropske akademije nauka i umjetnosti proglasile su Brajevo pismo najvećim tehničkim dostignućem 19. vijeka.

Zahvaljujući čitačima ekrana i drugim softverskim dodacima, slijepe i slabovide osobe danas uspješno koriste računare, koji im omogućavaju pristup informacijama, komunikaciju sa svijetom i glavni medij putem kojeg obavljaju stručne poslove na ravnopravnoj osnovi s drugima.

No, štiva s taktilnim sadržajima i dalje su za slijepe i slabovide osobe glavni, klasični medij.

Među 420 članova Saveza udruženja slijepih i slabovidih osoba Zeničko-dobojskog kantona, Brajevo pismo koriste većinom oni koji su se školovali u jedinoj specijalizovanoj obrazovnoj ustanovi u Bosni i Hercegovini, Centru za slijepe i slabovide osobe u Sarajevu.

Amela Šekić

Kako bi štiva s taktilnim pismom bila dostupna što je moguće većem broju ljudi, Savez organizuje redovne godišnje edukacije u Brajevom pismu, jer, kako nas podsjeća diplomirana pravnica Amela Šekić, koja je u Savezu udruženja slabovidih osoba ZDK aktivna godinama: “Ono što je za videće ljude abeceda, za slijepe osobe je Brajevo pismo.” (S. S.)