Za pet područja u BiH izdat žuti meteoalarm zbog obilne kiše i vjetra

Za nekoliko područja u Bosni i Hercegovini upaljen je žuti meteoalarm zbog obilnih padavina i vjetra.

Obilnije padavine od 30 do 40 mm, lokalno i do 50 mm u toku 24 sata, kao i mjestimično pojačan vjetar s udarima većim od 11m/s (40 km/h) prognozirani su za područje trebinjske i fočanske regije, objavili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Mjestimično obilnije padavine 20-30 mm, na jugu regiona do 40 mm tokom 24 sata, te mjestimično pojačan vjetar s udarima većim od 11m/s (40 km/h) je karakteristika koja će preovladavati na području banjalučke regije.

Istovremeno očekivana količina padavina između 20 i 30 l/m2 prognozira se za mostarsko i višegradsko područje zbog čega je izdat žuti meteoalarm.

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno oblačno, a u većem dijelu zemlje pada kiša, na planinama snijeg.

Temperature zraka izmjerene 7 sati bile su Bjelašnica – 2; Tuzla i Zenica 4; Bihać i Ivan-sedlo 5; Banja Luka, Doboj, Gradačac, Jajce, Livno i Sanski Most 6; Drvar 7; Sarajevo 8; Bugojno 9; Bijeljina i Grude 10, Mostar 11, Trebinje 12 iNeum 16 stepeni Celzijusa.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 929Pa, za 15hPa je manji od normalnog i raste.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno. U većem dijelu zemlje će padati kiša. Na planinama će padati i snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 6 i 11 stepeni Celzijusa, a na jugu zemlje do 16 stepeni.

U Sarajevu oblačno sa kišom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 8 stepeni Celzijusa.

 

N1