Vlada ZDK u 2020. godini uspješno odgovorila preprekama izazvanim pandemijom koronavirusa

FOTO: Zenicainfo.ba

Godina iza nas je bila veoma izazovna zbog pandemije koronavirusa, koja je negativno utjecala na sve segmente života. Ipak, uspješno se odgovorilo te je amortizovan udar na budžet, zdravstvo, privredu i druge oblasti.

“Uložili smo velike napore da održimo budžetsku likvidnost koja je bila ugrožena zbog pada prihoda. Iako, su prihodi manji za 36 miliona KM, domaćinskim odnosom prema budžetu i mjerama štednje uspjeli smo da održimo kontinuitet izvršavanja svih ustavnih i zakonskih obaveza koji ima ZDK“, kaže Mirnes Bašić, vršilac dužnosti premijera Vlade ZDK.

Vlada ZDK će tako do kraja godine izmiriti sve obaveze zaključno sa novembrom. U posebnom fokusu ove godine bio je sektor zdravstva, gdje smo prema riječima Bašića bili prepušteni sami sebi, bez značajnije pomoći viših nivoa vlasti.

“Iz budžeta smo izdvojili 7,6 miliona KM, a od toga je za borbu protiv Covid-19 izdvojeno 3,2 miliona KM. Naš dodatni uspjeh je i pokretanje dvije PCR laboratorije u Zenici i Tešnju“, ističe Bašić.

Velikim uspjehom smatra se i jučerašnje potpisivanje kolektivnog ugovora za ostale radnike u zdravstvu.

Kada su u pitanju ostala ministarstva, za privredu i prevladavanje posljedica pandemije subvencionirana je plata za 9.000 radnika za što je izdvojeno 2,3 miliona KM, za jačanje konkurentnosti domaćih preduzeća i obrta-1,1 milion KM, za poljoprivredu više od 4 miliona KM, a isto toliko i za vodoprivredu, itd.

Izdvojena su i sredstva za izmirenje obaveza po pravomoćnim sudskim presudama.

„Akcioni plan je dobio zeleno svjetlo Evropskog suda za ljudska prava, a predviđa da se obaveze prema zaposlenima u javnom sektoru izvrši u roku od 22 godine, tako ćemo svake naredne godine izdvajati 12,3 miliona KM“, rekao je Bašić.

Vršilac dužnosti premijera Vlade ZDK, Mirnes Bašić, smatra da je Vlada ZDK radila dobro i da je odgovorila svim izazovima, kao i da je velika većina odluka donijeta jednoglasno što je dodatni argument jedinstva ove koalicione vlade. (R. Š.)