RMU ZENICA: Više optimizma za narednu godinu

Zavisno društvo Rudnik mrkog uglja Zenica 2020. godinu bi trebao okončati sa realizacijom proizvodnog plana od oko 74,5 posto, potvrdio je u izjavi za RTV Zenica Dragan Peranović, vršilac dužnosti direktora preduzeća.

Plan proizvodnje za 2020. godinu bio je 551.000 tona, a sa 24. decembrom je proizvedena 401.000, pri čemu bi do kraja godine rezultat trebao biti oko 410.000 tona uglja.

Direktor Peranović podsjeća da je od marta u obe jame bilo niz problema.

U jami Raspotočje u toku je preseljenje opreme samohodne hidraulične podgrade na novo, povoljnije otkopno polje i dinamika radova se odvija po planu.

“Stara jama je u fazi stabilne proizvodnje i zbog navedenog sa više optimizma ulazimo u narednu godinu”, kaže naš sagovornik, naglasivši da je u toku i proces restruktuiranja rudnika koje provodi vladajuće društvo, a rezultat bi trebao biti novi koncept poslovanja.

To podrazumijeva ukidanje višečlanih uprava i nadzornih odbora, pri čemu će rudnicima upravljati direktor i prokurista, određen od strane vladajućeg društva.

Upravo je danas obavljen intervju sa kandidatima za pozicije direktora rudnika.

Zbog pandemije koronavirusa Rudnik Zenica ove godine odustao je od obilježavanja Dana rudara. Tokom godine uslove za penzionisanje ispunila su 74 zaposlenika i njima će biti isplaćena otpremnina u iznosu od šest prosječnih plata u zadnja tri mjeseca i to na šest rata. (Š. B.)