Posljednji u regiji bit će vakcinisani medicinski radnici u BiH

Za razliku od Srbije i Hrvatske zdravstveni radnici u Bosni i Hercegovini neće moći ni kratko odahnuti od pritiska pandemije. Osim okvirnog vremenskog roka za prvi kvartal naredne godine, preciznijeg datuma o početku vakcinacije još uvijek nema. Za to vrijeme gomilaju se problemi u zdravstvenom sektoru i pokušava odrediti adekvatna terapija. Lijekovi koji se koriste u svijetu za tretman oboljelih u BiH nemaju odobrenje.

Posljednji u regiji bit će vakcinisani medicinski radnici u BiH. Ne kriju ogorčenje zbog toga.

“Kako je to tužno, kako je to tužno da vi ne omogućite građanstvu BiH da imaju jednako pravo. Mi trebamo ponovo slati zdravstvene radnike, ponovo bez zaštite. Vi slušate, čitate na vijestima, naše kolege širom svijeta se vakcinišu koji rade bilo gdje, mi ovdje to gledamo, to je ipak vrlo nehumano prema svom stanovništvu”, kaže Ismet Gavrankapetanovic, v.d. direktora Opće bolnice “Prim.dr.Abdulah Nakaš”.

“Loše je što ćemo što se tiče imunizacije, kreiranja kolektivnog imuniteta kasniti za mnogim zemljama”, dodaje Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Iz Delegacije EU u Sarajevu za N1 naglašavaju da rade na rješenju koje će omogućiti EU da stavi vakcine na raspolaganje Zapadnom Balkanu putem donacija zemalja članica EU ili preko ekvivalentnog sistema.

Razgovori su još uvijek u toku. Ovo bi bilo privremeno rješenje za prevazilaženje vremenskog jaza dok vakcine iz COVAX-a ne budu široko dostupne. Pored toga, partneri sa Zapadnog Balkna pozvani su da razviju svoje strategije vakcinacije u skladu sa smjernicama koje je Evropska komisija uputila zemljama članicama, a EU je spremna ponuditi svoju pomoć.

Svoje nezadovoljstvo, mirnim protestnim okupljanjem, izrazili su i zenički medicinari. Razlog – nepotpisan kolektivni ugovor i niza satnica.

“Naši advokati su već podnijeli tužbu protiv Kantonalne bolnice Zenica, nažalost smo se morali odlučiti na taj korak. Ipak je to naša ustanova i nažalost smo se morali odlučiti da izađemo na ulicu da tu tražimo svoja prava jer smo praktično iscrpili sve svoje mogućnosti”, ističe Fahrudin Heco, Sindikat Kantonalne bolnice Zenica.

“Mi insistiramo na tome da se izjednače prava zaposlenika u zdravstvu na teritoriji cijele Federacije kroz donošenje jednog okvirnog kolektivnog ugovora na taj način da ne bi bilo ovakvog raščlanjivanja kao što je to sada nastalo”, dodaje Zijad Latifović, Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH.

Kontaktirajući predstavnike Kantonalne bolnice Zenica, direktor Rasim Skomorac za N1 je istakao kako pitanje satnice i kolektivnog ugovora nije u nadležnosti Kantonalne bolnice, ali je naglasio kako se određeni razgovori vode u kantonalnom ministarstvu zdravstva te se očekuje da će početkom naredne godine biti riješeno i ovo pitanje.

Naknadno je ministar zdravstva ZDK u izjavi za N1 kazalo da je cijela stvar ispolitizirana, da su se od današnje šetnje ogradili i predstavnici kantonalnog sindikata, te je najavio da će u utorak navjerovatnije biti potpisan kolektivni ugovor koji predviđa povećanje za 11 posto, što, kako kaže ministar Jupić, nije malo u vremenu pandemije.

Naredne godine će i vakcina. U iščekivanju traga se za adekvatnom terapijom liječenja oboljelih od COVID-a 19. Mnoge zemlje odlučile su se u prvim danima zaraze oboljele tretirati lijekom Favira koji u BiH nema dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

“Favira je lijek koji nema u uputstvu da se koristi u liječenju COVID-19. On očigledno pomaže nekim pacijentima. Kod nas se našao u apotekama jedno vrijeme, potom je Agencija za lijekove povukla lijek i sada se nalazi u veledrogerijama i čeka se šta

“Lijek Favira nije predviđen protokolom za liječenje COVID-19 pa samim tim njegova upotreba je barem, kada je upitanju zvanični protokol, isključena je”, navodi Rad Amidćić, Farrmaceutsko društvo Republike Srpske.

Imunolog Jasenko Karamehić naglašava da zdravstveni profesionalci čine sve što je u njihovoj moći. Na izmaku su snaga, bore se herojski protiv pandemije. Međutim, kako je kazao Karamehić, očito da je zakazao zdravstveni sistem i ne prati dobro situaciju. Možda će do godine kada stignu vakcine konačno sistem pratiti zdravstvene profesionalce. Možda.

 

N1