Predstavljen inovativni informacioni sistem za transparentne liste čekanja pacijenta u KBZE

FOTO: Zenicainfo.ba

Centri civilnih inicijativa na današnjoj pres konferenciji u Zenici, predstavili su inovativni informacioni sistem za transparentne liste čekanja pacijenta, koji je uveden od septembra u Kantonalnoj bolnici Zenica.

“Automatski sistem kreiranja i transparentne liste čekanja obezbjeđuju pacijentima potpuni pristup informacijama, a zdravstvenim radnicima olakšava rad i unapređuje i pojednostavljuje komunikaciju sa pacijentima. Istovremeno se smanjuje i mogućnost za koruptivne radnje prilikom zakazivanja pacijenata i tzv. “ubacivanje preko reda”, pojašnjava Slaven Divčić, pres koordinator Centra civilnih inicijativa.

Ovo je pozitivan primjer i prvi ovakve vrste na prostoru BiH, urađen u saradnji sa Transparency international BiH, a u okviru projekta sprečavanja i borbe protiv korupcije u zdravstvu, te će biti predložen i ostalim zdravstvenim ustanovama, napominju u Centrima civilnih inicijativa.

“Završetak ovog projekta je od višestruke važnosti i za pacijente i za našu ustanovu, jer posebnim softverom, koji je napravljen, samo naručivanje pacijenata je pojednostavljeno, a zdravstvenim radnicima taj posao je olakšan, dok je komunikacija između pacijenta i naše ustanove poboljšana, a povjerenje pacijenta u zdravstvo ojačano”, ističe doktor Kasim Spahić, pomoćnik direktora KBZ za medicinske poslove, navodeći da pacijent sada dobija odmah informaciju u momentu naručivanja, kao i obavijest o određenoj promjeni na listi čekanja, do koje može doći. (V. J.)