Još sedam stambenih objekata dobija novu termo-izolacionu fasadu

Gradska uprava Zenica i ove godine realizira projekat izrade termo – izolacione fasade – utopljavanje stambenih objekata kolektivnog stanovanja i zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča. Ugovori su potpisani prema javnom pozivu etažnim vlasnicima objekata kolektivnog stanovanja za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava. Cilj je bio sufinansiranje projekata sanacije zajedničkih dijelova zgrada u oblasti energetske efikasnosti u maksimalnom iznosu do 50 posto od ukupne investicije.

Zenica je među prvim gradovima u BiH i regionu, gdje se već treću godinu zaredom s ciljem pružanja sistemske pomoći građanima u poboljšanju energetske efikasnosti stambenih zgrada, realiziraju ovi projekti. Osim termo – izolacionih fasada, projekat podrazumijeva i  uklanjanje opasnog azbestnog otpada, odnosno zamjenu krovova.

U oviru posljednjeg javnog poziva sedam zeničkih stambenih objekata kolektivnog stanovanja dobit će novu termo – izolacionu fasadu. Među njima je i zgrada u Travničkoj ulici na broju 36, dok će na čak 21 objektu biti izvršena zamjena azbestnih krovova.

Pored toga što će doprinijeti ljepšem izgledu grada, utopljavanje će omogućiti i manju potrošnju energenata, manju emisiju štetnih plinova, a u konačnici i poboljšanje kvaliteta zraka.

Prema riječima gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, za realizaciju ovog javnog poziva osigurano je skoro 400.000 KM.

“Uveli smo Zenicu u „zelene gradove Evrope” i ovo je jedan od načina kojim nastavljamo zagovarati i realizirati projekte čiji je cilj poboljšanje energetske efikasnosti stambenih zgrada. Plan je da naredne godine javnim pozivom koji će biti objavljen budu obuhvaćeni i privatni stambeni objekti“, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.