Nastavak borbe za zaštitu zakonitosti izbornog procesa

Rukovodstvo Nogometnog kluba “Čelik” Zenica uputilo je još jedan dopis Nogometnom savezu Federacije BiH, te ukazalo na kršenje propisa u vezi načina pripreme Izborne skupštine NSZDK, ali ovaj put nije samo u pitanju kršenje propisa NS/FSBIH, NSFBIH i NSZDK, već i kršenje propisa koji su obavezni na osnovu  relevantnih zakona svih nivoa vlasti u našoj zemlji.

“Poštovani,

Ponovo ukazujemo na kršenje propisa u vezi načina pripreme Izborne skupštine NSZDK, ali ovaj put nije samo u pitanju kršenje propisa NS/FSBIH, NSFBIH i NSZDK, već i kršenje propisa koji su obavezni na osnovu relevantnih zakona svih nivoa vlasti u našoj zemlji.
Skupština NZDK je dana 16.10.2020.godine održala svoju redovnu sjednicu, te donijela izmjene određenih članova Statuta NSZDK. U našem klubu ovu informaciju smo naknadno dobili na osnovu šture obavijesti na zvaničnoj stranici NSZDK, te putem novog Statuta na kojem piše datum 16.10.2020.godine. Naš klub nije zvanično dobio tekst novog Statuta, niti je dobio ovjereni Zapisnik sa te sjednice, za šta smatramo da imamo pravo.

U navedenim izmjenama je došlo do promjene određenih članova Statuta, koji direktno mijenjaju “pravila igre” kada je u pitanju proces izbornog procesa.
U članu 19. se uvodi pojam “Kandidaciona komisija”, a koji u prošloj verziji Statuta nije postojao. Član 35. se proširuje i postavljaju se novi uslovi kada je u pitanju kandidatura za predsjednika Saveza.

Pomenuta izmjena člana 35. koja uveliko mijenja pravila načina odabira predsjednika Saveza nije spomenuta u dopisu upućenom klubovima od strane NSZDK(Broj 02-1678/20 od 09.11.2020.), a koja upućuje članove Saveza o Mapi puta za provođenje izbora kandidata na svim nivoima Saveza. Posebno je interesantna tačka 1.3 pomenutog dopisa, koji se tiče prava članova za kandidovanje osoba za člana Izvršnog odbora NSZDK i kandidata za predsjednika NSZDK u kojoj nije navedena bitna promjena načina biranja, tj.nije naveden član Statuta koji bi uputio na ispravan novi postupak kandidature.

U skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama FBiH Član 33. (Udruge odnosno fondacije dužne su Federalnom ministarstvu, odnosno kantonalnom organu prijaviti promjenu statuta, naziva, sjedišta, djelatnosti, osobe ovlaštene za zastupanje i predstavljanje, članove organa upravljanja, pripajanje, razdvajanje ili transformaciju i prestanak rada udruge odnosno fondacije, u roku od 30 dana od dana izvršene promjene.), te članom 34. koji propisuje obavezu da promjena objavi u Službenim novinama ZDK, provjerili smo da li su pomenute promjene objavljene na zakonom propisani način. Na stranici https://www.zdk.ba/sluzbenenovine, pregledali smo Službene novine ZDK broj 18 (22.10.2020.), broj 19 (30.10.2020.), broj 20 (24.11.2020.) i nismo pronašli objavu koja govori o izmjenama Statuta NSZDK.

Uzimajući u obzir da naš klub, a i veliki broj drugih klubova nije obavješteno o ovim izmjenama Statuta, niti su dobili Zapisnik sa te famozne Skupštine, na kojoj su načinjene izmjene, a pomenute izmjene nisu ni objavljenje u skladu sa važećim zakonskim, smatramo da je ova nova izmijenjena verzija Statuta nevažeća, te da su Izvršni odbor i Sekretarijat NSZDK, pozivajući se na njega, drastično prekršile kako propise NSBiH, tako i propise države Bosne i Hercegovine.

Istovremeno, na zvanicnoj stranici NSZDK ne piše datum kada je objavljena ova verzija Statuta, a imamo određene sumnje da je postavljena tek prije 10 dana.
Smatramo da su Izvršni odbor i Sekretarijat NSZDK izvršili obmanu velikog broja svojih članova, tako što im nisu blagovremeno dostavili činjenice o promjenama načina biranja kandidata, da su na osnovu nevažećeg Statuta počeli izborni proces i da su nanijeli veliku štetu svim nivoima Saveza igrajući ovu protupravnu igru. Zbog svih zavrzlama od strane IO i Sekretarijata NSZDK, smatramo da bi najpravednije bilo da se izborni proces u NSZDK vrati na početak i da ga vode viši nivoi Saveza, jer u djelima i odlukama NSZDK vidimo elemente za pokretanje građanskopravnog, pa čak i krivičnog postupka.

Mi kao klub sa velikom tradicijom i armijom navijača želimo da stanje u NSZDK bude u skladu sa svim važećim zakonskim propisama i statutarnim odredbama NS/FSBIH, a ne da NSZDK služi kao igračka određenim osobama, koji tu već godinama konstantno prave cirkus i kojima je cilj lični interes, a ne interes fudbalske igre.

Nk “Čelik”