Junuzović-Kaljić: U 2020. veliki pad vakcinacije djece, postoji strah od izbijanja epidemija

Ona upozorava na mogućnost pojave epidemija zaraznih bolesti ukoliko imunizacijska pokrivenost najmlađe populacije u Kantonu Sarajevo i dalje bude mala, te daje korisne savjete roditeljima.

“Pandemija koronavirusa je od samog početka utjecala na redovnu vakcinaciju djece širom svijeta, pa tako i na redovni program vakcinisanja u Kantonu Sarajevo. Broj nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane djece raste, što povećava rizik od vakcinacijom preventabilnih bolesti. Ujedno, ova pandemija nas uči i upozorava, koliko su vakcine važne i kako se bez zaštite vakcinama bolest brzo širi s teškim posljedicama”, rekla je ona.

Kaže kako razumije da ljudi mogu imati različite stavove po pitanju vakcinisanja te da su i sami roditelji često zbunjeni, međutim kaže da su zdravstveni profesionalci uvijek tu da zajedno s roditeljima postignu najvažniji cilj – zdravo zaštićeno dijete.

“Zdravstvena dobrobit imunizacije je dobro poznata, kroz činjenicu da vakcine na godišnjem nivou spašavaju 2-3 miliona života, drastično smanjujući širenje zaraznih bolesti, invaliditeta i trajnih oštećenja zdravlja, kao i najtežih ishoda bolesti”, kazala je Junuzović-Kaljić.

Važna informacija za roditelje je da se u FBiH primjenjuju vakcine koje su licencirane i odobrene od Evropske Medicinske Agencije (EMA), sa čijim je propisima državna regulatorna agencija u BiH uskladila postupke za registraciju vakcina. Svaka serija vakcina prolazi kroz rigorozne kontrole kvaliteta u nezavisnim laboratorijama, a proizvođač garantira da je vakcina usklađena s propisanim standardom koji je mnogo viši nego za većinu lijekova.

“Vakcinacija je utemeljena na naučnim dokazima i istorijskim dokazima koliko nam je kao civilizaciji vakcinacija pomogla u borbi sa zaraznim bolestima. Ja sam redovno vakcinisala svoju djecu i svog unuka”, poručila je ona.

Pad imunizacijske pokrivenosti u 2020. godini

Tokom 2020. godine je došlo do velikog pada imunizacijske pokrivenosti najmlađe populacije u Kantonu Sarajevo.

U ovogodišnjoj ciljnoj grupi za imunizaciju petovalentna vakcina (protiv difterije, tetanusa, pertussisa, dječije paralize i Haemophilus influenze tip B) je pala na oko 60 posto, a MRP vakcina (protiv Morbilla, Rubeole i Parotitisa), prva doza, na 29 posto.

“Ovakav pad zaštićenosti djece vakcinacijom je svakako ispod poželjnih 95 posto vakcinisanih, veoma je zabrinjavajući i vodi nas u rizik od obolijevanja i epidemija zaraznih bolesti”, kazala je ona ističući da postoji razlog za strah da će se epidemije tih bolesti vratiti.

 

klix.ba