Gradonačelnik Kasumović upriličio prijem za mladog inženjera hemije, smještenog u JU “Dom-porodica” Zenica

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović danas je upriličio prijem za Edina Duraka i direktoricu JU “Dom-porodica” Zenica Draženku Subašić. Prijemu je prisustvovao i odgajatelj Haris Grabus.

Edin Durak je diplomirani inženjer hemije. Odrastao je u JU “Dom-porodica” Zenica odakle je završio školovanje.

“U JU “Dom-porodica” Zenica došao sam 2008. godine. S obzirom da je u ovom domu bilo manje djece, nego u domu u kojem sam prethodno bio smješten, počeo sam ozbiljnije učiti. Odgajatelji u ovom domu su jako posvećeni i fokusirani na djecu koja su ovdje smještena. Završio sam medicinsku školu i Metalurški fakultet Zenica, Odsjek za hemijsko inženjerstvo. Trenutno sam u procesu obuke u jednoj zeničkoj privatnoj firmi. Ustanova “Dom-porodica” me neizmjerno podržala u mom odrastanju, odgoju i obrazovanju”, rekao je Durak.

Edin Durak

Naveo je kako ima želju da ostane u Zenici, iako je rođen u Sarajevu te dodao da je još uvijek smješten u ustanovi “Dom-porodica” gdje ima podršku direktorice Subašić, kao i odgajatelja.

Direktorica JU “Dom-porodica” Zenica Draženka Subašić je istakla da Ustanova pruža podršku štićenicima do njihovog osamostaljivanja.

“Već četvrtu godinu otkako obnašam funkciju direktorice ustanove, sva djeca koja su napustila našu ustanovu su otišla ili svojevoljno jer su osnovali svoje porodice ili zbog pronalaska posla i rješavanja stambenog pitanja”, naglasila je direktorica Subašić.

Gradonačelnik Kasumović čestitao je Edinu Duraku povodom uspješno završenog obrazovanja i ohrabrio ga da i u budućnosti nastavi s radom i učenjem.

„Radi se o velikom uspjehu, kako ovog mladog čovjeka, tako i ustanove “Dom-porodica” Zenica koja se brinula o njemu i uspjela da mu pruži normalne uslove za život. Edin Durak može da bude primjer ostaloj djeci smještenoj u domu. Grad Zenica će pomoći ustanovi “Dom-porodica” u poslovanju i zbrinjavanju djece sve dok se ona ne osamostale i budu mogla sebi zarađivati za život“, poručio je gradonačelnik Kasumović.