5.2 C
Zenica
Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Naslovnica Aktuelno Putovanja samo u nuždi: Rigorozne mjere na hrvatskoj granici bit će produžene

Putovanja samo u nuždi: Rigorozne mjere na hrvatskoj granici bit će produžene

FOTO: faktor.ba

Nove mjere koje su uvedene u Hrvatskoj prije dvije sedmice bit će produžene do 21. decembra, a moguće je i uvođenje novih.

Neslužbeno je za Index.hr potvrđeno i da će se definitivno produžiti i stroge mjere na granicama.

Odlukom Štaba civilne zaštite od 1. decembra u Hrvatsku državljani EU mogu ući samo s negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati ili ići u samoizolaciju do pristizanja negativnog testa, uz nekoliko izuzetaka koji se odnose na tranzit, prekogranične radnike, diplomate, zdravstvene radnike…

Obveza PCR testa ili samoizolacije se odnosi i na sve hrvatske državljane koji su za blagdane planirali doći u Hrvatsku, ali i za sve Hrvate koji se vraćaju iz gotovo svih zemalja svijeta pa će bilo kakva putovanja za božićne, a možda i novogodišnje blagdane biti teško izvediva. Podsjetimo i da je propisano kako je državljanima trećih zemalja dopušten samo tranzit kroz Hrvatsku, ne računamo li neke izuzetne slučajeve u kojima mogu boraviti u Hrvatskoj. Te su mjere na granicama na snazi do 15. decembra, a odnose i se i na bh. državljane.

Odluka će biti donesena danas, produženje ide na 15 dana ili odmah na mjesec dana. Odluku još nije potpisao ministar Davor Božinović, to bi trebao učiniti danas.

 

faktor.ba

Hide picture