Svjetski dan planina: Grad Zenica ima oko 700 registrovanih planinara i planinarki

FOTO: Jahorina Prestige

Danas je Svjetski dan planina. Bosna i Hercegovina tri četvrtine svoje teritorije ima pod planinama i mnogo razloga da uvažava ovaj dan. Zehrudin Isaković, Zeničanin, planinar, publicista i avanturista, predsjednik je Udruženja „Tera Dinarica“.

Uz čestitke svim planinarima i ljubiteljima prirode u Bosni i Hercegovini, on podsjeća da svaki Svjetski Dan planina ima svoju temu.

“Ove godine je Dan planina posvećen biodiverzitetu na planinama. Svi mi koji odlazimo u planine znamo da od podnožja do vrha prolazimo kroz više vegetacijskih katova. Ovom prilikom ukazujemo na značaj opstanka tih ljepota i tog prirodnog herbarija i da imamo na umu da priroda nije naša nego smo je pozajmili od onih koji će doći poslije nas“, kaže Zehrudin Isaković.

Sinan Gluhić predsjednik je Planinarskog društva „Čolan“ iz Zenice, predsjednik Gradskog planinarskog saveza Zenica i član Upravnog odbora Planinarskog saveza FBiH. On naglašava kako na prostoru Federacije imamo oko šest hiljada aktivnih članova planinarskih društava.

„U Zenici imamo sedam planinarskih društava i Stanicu Gorske službe spašavanja i odnedavno stanicu planinarskih vodiča. Dakle imamo devet subjekata koji su članovi Gradskog saveza planinara i još nekoliko neformalnih članova. Grad Zenica ima oko 700 registrovanih planinara i planinarki i smatram da se možemo ponostiti onim što je urađeno u protekle tri godine“, naglasio je Sinan Gluhić.

Planinari u Zenici, kaže on, do sada nisu imali tako izdašnu podršku Gradske uprave za svoje aktivnosti.

“Niko u FBiH i državi BiH nema Gradski planinarski savez. Formirali smo se i okupili da bolje artikulišemo svoje interese, da se družimo i podižemo svijest ljudi o potrebi boravka u prirodi. Poseban je interes da to populariziramo kod djece i omladine, ali i da razvijemo koncept „porodičnog planinarstva“ koji je u Sloveniji doveden do savršenstva“, naglasio je Gluhić.

Planine ne treba osvajati nego u njima uživati, poručuje on. Prednosti boravka u prirodi i na planinama su neprocjenjive a Bosna i Hercegovina je na ovom planu jedna od najbogatijih u Evropi, zato iskoristimo to bogatstvo. (D. T.)