Ovog vikenda ŠK “Preporod” domaćin 2. Međunarodnog šahovskog turnira “ZENICA 2020”

U organizaciji šahovskog kluba “Preporod” iz Zenice 12. i 13. decembra održat će se 22. Međunarodni šahovski turnir “ZENICA 2020”.

Na adresu organizatora do sada su pristigle 62 prijave šahista i šahistkinja iz pet zemalja. Osim naše zemlje na listi učesnika su šahisti iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Danske. Na turniru će učestvovati dvojica velemajstora: Milan Vukić i Dalibor Stojanović, zatim tri intermajstora: Aleksandar Savanović, Goran Trkulja i Dušan Lekić iz Crne Gore.

Igrat će se Švicarski sistem od sedam kola, a tempo igre je 30 minuta po igraču za cijelu partiju. Nagradni fond u ukupnom iznosu od 2.190,00 KM bit će raspoređen na deset prvoplasiranih šahista. Predviđene su i novčane nagrade za najbolje seniorke, šahiste rejtinga do 1900., zatim igrače rejtinga do 2.150 poena kao i za kadete i kadetkinje.

Direktor turnira je Vedad Šestić, glavni sudija je Fahrudin Ćerim, međunarodni fide sudija a pomoćni sudija Dino Marković, državni šahovski sudija. Prošlogodišnji pobjednik turnira bio je Denis Kadrić iz Sarajeva.

Svečano otvaranje je u 10:30, a prvo kolo igra se od 11 sati u restoranu Tapas, gdje će se realizovati i ostali susreti. Organizator, Šahovski klub “Preporod” je u raspisu za turnir naglasio strogo poštivanje epidemioloških mjera za Covid 19. (M. P.)