Ove godine advent u Zenici u dosta tišem ambijentu

FOTO: Zenicainfo.ba

Kao i sve ostalo diljem planete i advent je ove godine počeo i trajat će u drugačijim okolnostima i u dosta tišem ambijentu nego inače.

U crkvi Svetog Ilije nisu stali sa tradicionalnim adventskim aktivnostima, a ranije je počela i restauracija oltara starog skoro 200 godina. Danas su rimokatolici proslavili spomendan Svete Barbare, zaštitnice rudara, a u nedjelju je Sveti Nikola zaštitnik djece i pomoraca.

“Obavljen je blagoslov – paljenje adventskog vijenca u parku pored crkve Svetog Ilije Proroka. Uz nekoliko pjesama Novog neba učinili smo to tiho, kako trenutne okolnosti zahtijevaju, ali smo”, napominje župnik fra Marko Kepić, “tim činom započeli udisati već pomalo božićnu atmosferu.” Ističe simboliku adventa: četiri svijeće kao četiri nedjelje došašća, četiri strane svijeta ili četiri faze čovjekovog života i zimzeleni krug kao savršen oblik i simbol života.

„Kroz advent imamo proslavu svetaca, uglavnom mučenika iz prvih kršćanskih stoljeća: Svete Barbare, Svetog Nikole i Svete Lucije. Spomendan Sv. Barbare je danas i slavi se kod nas u Zenici, i u drugim rudarskim gradovima poput Tuzle, Breze i Vareša, jer ona je zaštitinica rudara. Imat ćemo u nedjelju, pod određenim okolnostima, i proslavu Sv. Nikole zaštitnika djece, a onda dolazi Sv. Lucija, koja ima simboliku sijanja pšenice narednih 12 dana do Božića“, kaže fra Marko.

Mise zornice ljudi jako vole i mi ih održavamo prema svim propisanim mjerama. S obzirom na te nove okolnosti ovog adventa za poruku i simboliku možemo uzeti svjetlost svijeće, koja se povećava i čiji treptaj obasjavu veliku tamu, dodaje velečasni.

„Pa možda zato ovaj naš advent, ove godine je nekako oslobođen od čarolija koje su bile ranije, ali sada dobija svoje puno značenje da se taj plamen nađe u nama pojačava i očuva. Sada je period straha i neizvjesnosti i nadamo se da ćemo barem malo vjernicima doprinijeti da ovo vrijeme i svoj život žive u nadi i iščekivanju svjesni da ne hodimo sami, da Gospodin dolazi živjeti s nama“, riječi su utjehe župnika crkve Sv. Ilije Proroka u Zenici.

Inače je ranije počela i restauracija oltara u ovoj crkvi – inače nacionalnom spomeniku BiH. Oltar je star oko 180 godina, iz Crkvica je premješten u Gornju Zenicu, pa je završio u crkvi u Masarikovoj i dopunjen je kipovima Svete Barbare zaštitnice rudara i Svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca i onih koji rade s plamenom poput nekadašnjih željezarskih radnika.

Restauracija se obavlja u fazama i rezultirat će blještavijim bojama, posebno zlatom na oltaru i kipovima. (Alma Huskić)