Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom ZDK: “Mi se osjećamo isključenim još od početka pandemije”

FOTO: Zenicainfo.ba

Na dan kada se u svijetu obilježava 3. decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetom koji za cilj ima postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici te ostvarenja svih prava koja im pripadaju, predstavnici Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom ZDK upozoravaju da se od početka pandemije osjećaju isključenim iz normalnog života zajednice.

“Već dugo pričamo o tome da se nadležni trebaju više angažirati i uozbiljiti kada je unaprijeđenje prava OSI u pitanju. Pandemija je pokazala da niti jedna zajednica u BiH nije bila spremna za vanrednu situaciju u kojoj će poseban model imati prema osobama s invaliditetom i mi se osjećamo isključenim još od početka pandemije”, kaže Harun Aliefendić, predsjednik Skupštine kantonalne Koalicije organizacija OSI. Podsjeća da i oni žive 365 dana u godini i da vlasti koje brinu o spašavanju ljudskih života u vrijeme pandemije treba da znaju da su osobe s invaliditetom na margini društva od početka mjeseca marta.

“Ne postoje posebni protokoli za OSI kada je zdravstvo i obrazovanje u pitanju. To je davno trebalo da bude ustanovljeno”, kaže Aliefendić.

Prema riječima Amele Šekić, članice UO Koalicije poseban problem u pandemiji su finansijske prilike u svim udruženjima. U najmanju ruku su nezavidne. Riječ je o sredstvima nadležnih organa, javnih ustanova i preduzeća i donatora koji zbog pandemije više ne objavljuju javne pozive za dobijanje novčanih sredstava. Osim toga ovoj kategoriji stanovništva su temeljne epidemiološke mjere skoro pa neprovodive.

“Zaboravlja se na činjenicu da OSI – osobe s invaliditetom ne mogu održavati fizičku distancu od 1,5 ili 2 metra. S članovima porodice nikako, jer su im neophodni u obavljanju svakodnevnih potreba, a i vani prilikom odlaska u školu ili u prodavnicu“, ističe Šekuć.

Ne može se reći da nije bilo pokušaja nadležnih u različitim sferama da omoguće prava za OSI u vrijeme pandemije, ali ovom društvu je potreban jedinstven model za inače, dakle i moguće druge vanredne situacije kada su potrebe osoba s invaliditetom u pitanju. Zato je poslužila današnja svečana akademija Koalicije u povodu 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom da skrene pažnju na ove probleme. (Alma Huskić)