Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: U 2020. godini u FBiH 14 novodijagnosticiranih, četiri se oboljela razvila u AIDS

FOTO: Web

U jeku pandemije kakvu imamo ove godine svijet poprilično zapostavlja druga zarazna oboljenja sličnih, ali dugoročnijih razmjera koja su pošast modernog doba već skoro pola stoljeća.

U svijetu i kod nas AIDS je i dalje bolest neznanja i netolerancije. Današnji datum obilježava se više od 30 godina kao Svjetski dan borbe protiv SIDE i za cilj ima podizanje svijesti o informiranju građana, uklanjanju predrasuda i važnosti testiranja. Zvanični podaci o broju oboljelih kod nas istovremeno podsjećaju da pandemija AIDS-a nikada nije prestala, iako je u mnogo manjim razmjerama od ove koju imamo.

Iako je razvijeni svijet postigao značajan napredak u liječenju HIV-a, virusa humane imunodeficijencije SIDA ostaje glavno globalno javno-zdravstveno pitanje na početku trećeg milenijuma. Osim podizanja svijesti javnosti o infekciji HIV-om i AIDS-u, posebno se ističu i dostignuća u prevenciji zaraze, ali i dostupnosti terapije kojom se postiže gotovo normalno očekivano trajanje života kao u zdravoj populaciji.

Bosna i Hercegovina spada u grupu zemalja sa niskom stopom HIV-a, manjom od jedan posto (1%) u općoj populaciji i manjom od pet posto (5%) u populaciji sa rizikom. Inače, od trenutka zaraze HIV-om do nastupa AIDS-a kod neliječene osobe prođe u prosjeku 10 godina.

Da li je to razlog da postojanje ove neizlječive virusne zaraze na našim prostorima i prije pandemije koronavirusa možda nesvjesno, ali konzistentno zanemarujemo. Pitali smo danas sugrađane i sugrađanke o tome.

„Mislim da je SIDA zapostavljena bolest i mislim da je puno više rasprostranjena nego što se prikazuje u medijima. Definitivno je pala u drugi plan zbog pandemija koronavirusa. Jutros sam čitala podatke o broju oboljelih i zgrožena sam stvarno kada vidim koliko se malo priča o AIDS-u i koliko se malo računa vodi o prevenciji. Žalosno je koliko smo se svi usredotočili na pandemiju COVID 19 zanemarujući istovremeno druge vrlo ozbiljne bolesti“, kazala nam je Edina Heleg.

Vremešni Zeničanin Rahman Odobašić bio je vrlo izričit u odgovoru:

„SIDE ima i to je vrlo, vrlo opasna, vrlo prenosiva i smrtonosna bolest. Još kod nas sada odobravaju istospolne brakove, a znamo da je to bolest gay populacije i to je ruglo za Evropu. Gdje mogu Hasan i Muhamed živjeti zajedno ili Mujesira i Habiba da su u braku? To je grehota,”

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH do kraja 2019. godine u FBiH je registrirano ukupno 237 osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od kojih je 101 razvilo AIDS, a u istom razdoblju umrla je 51 oboljela osoba. U 2020. godini, u Federaciji BiH je 14 novodijagnosticiranih, od čega su četiri oboljela razvila AIDS.

U susjednom bh. entitetu skoro dvostruko je manje oboljelih, ali nadležni navode da od AIDS-a u 80 posto slučajeva oboljevaju muškarci. U vrijeme pandemije Covid-19, napominju, važno je pružiti adekvatnu medicinsku zaštitu HIV pozitivnim, kao što je osiguravanje višemjesečnih recepata za lijekove, ali i adekvatna zaštita medicinskog osoblja. Potrebno je pružiti više informacija i pomoć adolescentima i mladim, uključuju osobe koje se drogiraju, homoseksualce, transrodne osobe i osobe u zatvorima, koji su nesrazmjerno više pogođeni HIV-om.

Prema riječima naše mlade sugrađanke Edine Heleg najbitnije je raditi na svijesti mladih njihovoj upućenosti u opasnosti AIDS-a u čemu mediji igraju važnu ulogu.

Sugrađanka Dina pak tvrdi da ove godine nikoga ne zanima niti jedno drugo oboljenje osim COVID-a 19 i da ako nemate tu zarazu ne treba ni zbog bilo kojeg drugog razloga ići ljekaru.

Ove godine Svjetski dan borbe protiv AIDS-a protječe skoro nezapaženo zbog u modernom dobu nezapamćene epidemije jednog drugog, novog virusa. Da li će ova pandemija trajati desteljećima poput pandemije SIDE ne zna i ne želi niko, zato je odgovorno ponašanje u svakom slučaju jedina prevencija od ovih pošasti koje su zadesile moderni svijet. (Alma Huskić)